Zibanejads drömkväll – fem mål för Rangers

Mika Zibanejad skrev historia i New York Rangers genom fem mål i matchen mot Washington.
Ishockey • Publicerad 6 mars 2020
Mika Zibanejad gör det femte målet i förlängningen. Senast någon spelare gjorde fem mål varav ett förlängningsmål var 1996, då Sergej Fjodorov lyckades med bedriften när Detroit besegrade Washington.Foto: Kathy Willens/AP/TT
Mika Zibanejad (till höger) firar kvällens andra mål tillsammans med backen Adam Fox.Foto: Kathy Willens/AP/TT

Mika Zibanejad gjorde antagligen sitt livs match när New York Rangers tog emot Washington, som besegrades med 6–5 efter förlängning.

– Ni vet nog alla hur vi i tränarstaben känner för honom, vilken fantasisk spelare han är och vilken fantastisk person han är. Det är bara att luta sig tillbaka och njuta. För det var en speciell match på så många sätt, säger tränaren David Quinn vid presskonferensen efter matchen.

På Twitter hyllas svensken:

"Skämtar du? Hände det där precis? Vilken föreställning", skriver målvakten Henrik Lundqvist, som återigen var bänkad.

"Jag är mållös"

I Rangers omklädningsrum var tongångarna liknande:

– Det var otroligt. Vilken kväll för honom. Han är en speciell spelare. Det pratas inte mycket om honom, han borde få ett större erkännande. För han är bland de bästa i ligan, säger kvällens målvakt Alexandar Georgiev.

Huvudpersonen själv strålade och var tagen av upplevelsen. Han konstaterade att det är en match han sent kommer att glömma.

– Det känns som att jag är mållös, om jag ska vara helt ärlig. Det var en galen match, det är ett bra lag vi möter och vi hittade ett sätt att vinna, även om de kvitterade och jagade oss direkt efter att vi gjort mål, säger han till pressuppbådet.

Inramningen för Zibanejads succé det svårt att klaga på, med ett kokande Madison Square Garden.

Rangers jagar slutspel, medan Washington försöker att klänga sig fast i toppen av Metropolitandivisionen.

Och vilken kamp lagen bjöd på. Fem gånger under matchen kvitterade något av dem. Den första kvitteringen stod Mika Zibanejad för när han styrde in 1–1 efter ett skott från Artemi Panarin i powerplay. Strax innan dess hade Carl Hagelin inlett målskyttet för Washington.

Två mål i tredje

Drygt fem minuter in i andra period kom Zibanejads andra mål, ett direktskott som smet in precis till höger om burväktaren.

Tredje kom direkt efter att klockan börjat ticka för tredje perioden, i ställningen 3–3. Tolv sekunder tog det innan karriärens fjärde hattrick var ett faktum, när 26-åringen fick en passning från bakom målet, och snabbt såg luckan som llja Samsonov i Washington-målet lämnade.

I slutet av tredje perioden spelade Rangers snudd på konstant i numerärt överläge, då Washington drabbades av många utvisningar. Zibanejads fyra hängde i luften, då han missade pucken vid öppet mål och hade ett skott som smet strax utanför krysset. Till slut kom den, när ett missat skott från Panarin träffade sargen och studsade till Zibanejad som kom med fart på andra sidan.

Med mindre än två minuter kvar av ordinarie speltid trodde hemmapubliken att det var avgjort. Men ligans bästa målskytt Alex Ovetjkin ville annat och kvitterade till 5–5.

"Otrolig passning"

Ändå var det passande att kvällens i särklass mest lysande stjärna fick avgöra. Femte och sista målet för kvällen – Zibanejads 38:e för säsongen – kom i förlängningen. Passningen var ett konststycke i sig. Zibanejad, frispelad av Artemi Panarin, hade gott om tid på sig att åka fram och dribbla bort Ilja Samsonov i Washington-målet.

– Det var en otrolig passning, jag förstod att han skulle slå den och jag försökte komma förbi och slå in den. Det är en stor match. Jag är trött och glad, säger Zibanejad till tv-kanalen MSG efter matchen.

Han är blott den tredje spelaren i klubbens historia som har lyckats med att göra fem mål under en match. Senast det skedde var 1983, tio år innan Zibanejad föddes.