Annons
Nyheter

Akuta vårdproblem

Att besöka akuten är något de allra flesta drar sig för att göra. Trots det får akutmottagningen på Ystads lasarett ta emot många besökare som inte är sjuka eller skadade i bemärkelsen akut, det vill säga i behov av omedelbar vård eller lindring. Men de många onödiga besöken beror inte på att ystadsborna är överdrivet inbillningssjuka. Det är misslyckandet i att organisera öppenvården och det så kallade familjeläkarsystemet som gör att en del hellre söker sig till akuten.
Nyheter • Publicerad 25 februari 2003

Enligt Ulf Borgquist, avdelningsföreståndare på akuten, är tre av tio patienter som söker hjälp på akuten med sjukdomar eller skador som kan relateras till kirurgen eller ortopeden är inte sjukare än de kunde ha väntat och istället sökt hjälp på till exempel vårdcentralen. För akuten som helhet är, enligt uppgifter från lasarettet, andelen sökande som lika gärna hade kunnat gå till vårdcentralen nästan hälften. "Visst har vi många som vi tycker borde omhändertas av vårdcentralen eller hos andra läkare", säger Ulf Borgquist på nyhetsplats i dagens YA. Han har nyligen gjort en undersökning av akutens väntetider och funnit att de flesta klarar man att ta hand så att de kan lämna sjukhuset inom ett par timmar. Men i extrema fall kan väntetiden bli 5-10 timmar. En av anledningarna till att en del besöker akuten till synes i onödan är att de upplever som att de misslyckats med att få behandling i öppenvården. Som YA berättade i gårdagens tidning har bara drygt en tredjedel av ystadsborna angett vilken familjeläkare de vill ha. De som ännu inte listat sig kan i framtiden heller inte söka vård på en vårdcentral, utan blir hänvisade till akuten. Samtidigt har informationen till allmänheten varit sparsam. Ett utskick från Primärvården i Skåne har skickats till hushållen som informerat om att det var dags att välja läkare. En undersökning som Tidningarnas Telegrambyrå, TT, låtit göra visade att svenskarna har stort förtroende för kvaliteten på vården. Samtidigt visade den att många var kritiska till hur de blivit bemötta och på väntetiderna. Vården i Skåne befinner sig i allvarlig ekonomisk kris. Trots en tioprocentig skattehöjning räknas det förväntade underskottet vid årets slut i miljarder. Samtidigt förväntas systemet producera god och effektiv sjukvård på såväl sjukhus som öppenvårdcentraler. Tanken med familjeläkarsystemet var att skapa trygghet och kontinuitet, samtidigt som sjukhus och vårdcentraler skulle avlastas. I verkligheten verkar det motsatta inträffa. I Ystad struntar man i familjeläkaren och går hellre och sätter sig på akuten. För de kan den enskilde inte lastas, må han eller hon må vara aldrig så lätt skadad eller lite sjuk. Det kan bara vara vårdapparatens eget fel om allmänheten inte följer uppgjorda planer

Ola Tedin ola.tedin@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons