Annons
Nyheter

Allt äldre dömer de yngre.

Det är de äldres vilja som råder. I alla fall i de svenska domstolarna.Nämndemännen vid tingsrätten i Ystad är inget undantag.
Nyheter • Publicerad 6 mars 2002

En undersökning som YA presenterar i dag visar att nästan hälften, 45 procent, av nämndemännen vid den sammanslagna tingsrätten för Ystad och Simrishamn är över 60 år. Den äldste aktive lekmannadomaren vid Ystads tingsrätt har fyllt 75. Ingen är under 45 år och 19 av 41 är pensionerade. Endast två har invandrarbakgrund, båda två från Skurup. I Sverige är en domstol sammansatt av en utbildad jurist och tre nämndemän. Även om det är ovanligt, kan nämndemännen gå emot domarens mening i ett mål. Systemet med lekmannadomare är en gammal tradition i Sverige. Den bakomliggande tanken är att domstolens ledamöter ska ha samma erfarenheter och sociala bakgrund som de personer den dömer och på så vis vinna större legitimitet bland medborgarna. Men den skeva åldersfördelningen riskerar att påverka allmänheten förtroende. "Det borde vara fler yngre bland nämndemännen. Och fler borde representera yrkeslivet. De vi dömer är i regel väldigt unga, och de skulle nog uppfatta det som riktigare om vi inte var så gamla", säger chefen för Ystads tingsrätt, lagman Bo Lenter, till YA. Äldre människor har självklart mer livserfarenhet och har förhoppningsvis hunnit dra fler lärdomar. Hög ålder är däremot inget värde i sig och utgör sannerligen ingen garanti för gott förstånd eller utpräglad skarpsinnighet. I det gamla bondelandet Sverige, där systemet utvecklades, hade emellertid de äldre en självklar och respekterad ställning som traditonsbevarare och visdomsförmedlare i ett statiskt samhälle. I dag, när hållbarheten för en mobiltelefon eller ett datorprogram ligger någonstans mellan den för mjölk och yoghurt, lever vi i ett mycket föränderligt samhälle. Teknik, rörlighet och ständiga kulturella och språkliga influenser från omvärlden gör generationsklyftorna djupare och på många sätt mer svåra att överbrygga. Därmed inte sagt att de äldre inte har någon plats i vårt mer öppna och lättföränderliga värld. Tvärt om - med ålder kommer ofta ökad förmåga att se saker i perspektiv och en ökad förståelse för samhällets strömningar. Men det betyder inte att dagens unga på glid ska behöva dömas av en samling pensionärer. Lika lite som en 70-åring skulle vilja ha sin sak prövad av tre 21-åriga tjejer. Systemet med nämndemän har sina klara poänger eftersom det tillåter vanliga människor att bedöma andra vanliga människor. Till skillnad mot jurysystemet i till exempel England är det heller inte obligatoriskt, utan frivilligt. Att nämndemannakåren inte är representativ för befolkningen i sin helhet innebär dock ett trovärdighetsproblem för den dömande makten som måste åtgärdas så fort som möjligt. Så mycket bättre om Ystad gick i bräschen och lät även lite ung klokskap ta plats bland de lagkloke. Det har vi alla något att vinna på.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons