Annons
Nyheter

Blåst i Simrishamn

Simrishamns kommun betalar tillbaks 13 000 kronor för debiterad men icke utförd tillsyn av ett vindkraftverk utanför Skillinge. Verket ägs av ett företag tillhörande ledarsidans krönikör Bertil Torekull, publicst och författare bosatt i Brantevik.
Nyheter • Publicerad 17 november 2009
Del av den informella kommunala ekonomin. Arkivbild: Claes Nyberg
Del av den informella kommunala ekonomin. Arkivbild: Claes NybergFoto: 

Beslutet, som fattats informellt efter ett möte mellan honom och Simrishamns kommunalråd Christer Akej (M), kan få långtgående konsekvenser för inte bara Simrishamn, utan för Skåne och övriga landet.

Det var tidigare i höstas som Bertil Torekull skickade en räkning till kommunen på 35 000 kronor. Orsaken till kravet var att en avgift under tolv år debiterats för "tillsyn" av en vindmölla utanför Skillinge. Kruxet var dock att någon sådan aldrig utförts, vilket Torekull hävdade stred mot kommunallagen. "Principen att man från en kommunal eller regional förvaltning inte kan skicka fakturor på saker som inte utförts är nu godkänd. Det är det jag har varit ute efter", konstaterar Torekull i en kommentar.

Annons

Enligt Richard Sandberg, chef på Ystad-Österlenregionens nybildade miljölförbund är det snarare regel än undantag att avgifter tagits ut för tillsyn som aldrig genomförts. "Jag inbillar mig att det är ganska vanligt historiskt sett. Jag har inte jobbat kommunalt tidigare, men jag tror inte att resten av landets kommuner skiljer sig speciellt mycket från Simrishamn i den här frågan", säger han till YA på nyhetsplats i dagens tidning.

Det innebär att man kan ha öppnat en veritabel Pandoras ask. För Simrishamns del för att ägarna till de övriga fem vindkraftverken i kommunen av allt att döma nu kan ställa liknande krav.

I sydöstra Skåne finns 47 vindkraftverk och ungefär 250 i hela Skåne. Sammanlagt finns i landet knappt ett tusental vindkraftverk fördelade på 290 kommuner. Om Richard Sandbergs gissning skulle visa sig stämma innebär det att mängder av kommuner kan ha funnit det för gott att inlemma verken i det lokala skatteunderlaget. Om uppgörelsen mellan Akej och Torekull samtidigt står sig, innebär det också att ett prejudikat har skapats som kan göra landets kommuner återbetalningsskyldiga på miljonbelopp.

Att debitera en avgift för en tjänst eller myndighetsutövning som aldrig utförs är inget annat än en form av dold eller informell skatt. Oskicket är dessutom inte begränsat till enbart vindkraftsägare. I just Simrsihamns kommun har man i en handfull fall under det senaste decenniet ålagt bland annat en bostadsrätt, ett bed- and breakfast och en bensinstation schablonmässiga "parkeringsavgifter" för sammanlagt något hundratusental kronor.

Den ovanliga uppgörelsen vid Bertil Torekulls köksbord mellan honom och Simrsihamns kommunalråd kan alltså få oanade konsekvenser. Det vore i så fall inte mer än rätt. Missbruket att ta ut avgifter utan motprestation finns bevisligen, åtminstone i Simrishamn. Oskicket är dessvärre inte begräsnat till ägarna av vindkraftverk, utan har helt i strid med den kommunala likställdhetsprincipen drabbat flera småföretagare. Det kan nu stå ett flertal kommuner dyrt, här på Österlen och annorstädes.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons