Annons
Nyheter

Bortom paniken

Nyheter • Publicerad 20 november 2008
PLastal kom i går med ännu ett tungt varsel för ÖSterlen.
PLastal kom i går med ännu ett tungt varsel för ÖSterlen.Foto: 

Plastal i Simrsihamn varslar 110 anställda. Gärsnäs Möbler 10. Knappt har chocken lagt sig i landet efter Volvos jättevarsel förra veckan förrän turen kom till Sandviken. Det anrika bolaget varslade i går 1000 anställda om uppsägning och strax därpå kom beskedet att AstraZeneca varslar 600 i Sverige..

Upp emot 1600 människor nås nu av varsel om att deras arbete ska försvinna - varje dag.

Annons

Regeringen koncentrerar sig just nu på den sektor där krisen utlöstes - bankernas finansiella problem. Ministrarna Anders Borg och Mats Odell, mötte direktörerna för landets storbanker, varav bara en har anslutit sig till statens "frivilliga" bankpaket - och det är den bank som har det sämsta utgångsläget. De andra bankerna, som hittills klarat krisen aningens bättre, är inte lika lockade av att frivilligt gå med och visa solidaritet - i kronor och ören - med konkurrentbankerna. Det är inte direkt förvånande.

Förvånande är däremot regeringens konstruktion med att göra bankgarantin formellt frivillig men moraliskt tvingande. Det är inte konstigt att detta har lett till veckor av stränga maningar till bankerna från finansministerns sida och till dagens förhandlingar om detaljer i överenskommelsen. Det hela känns som ett lite osmart upplägg.

Men såväl ministrarna som bankdirektörerna kom ut från mötet utan konkreta besked annat än att det fortfarande inte blir något obligatorium för bankerna att ansluta sig. Man kan alltså förvänta sig ytterligare dagar och veckor av förhandlingar i denna fråga, samtidigt som medierna toppar med nyheter om varsel och arbetslöshet. Det hade väl varit bättre om finansministrarna kunnat lägga bankfrågan till handlingarna för att helt kunna ägna sig åt raset i den reala ekonomin.

Hastigheten nedåt har överraskat alla och tycks inte ha något slut. Så sent som i augusti höjde Riksbanken räntan i tron på fortsatt hög inflation. Regeringens budget som lades i höstas och som i veckan debatterades i riksdagen bygger på ett framtidsscenario som redan är passé. I början av krisen talades om en nedgång under 2009 men att ekonomin sen skulle återhämta sig 2010. Vad vi ser nu i världsekonomin är i stället den värsta krisen sedan 1930-talets depression. Och om nu alla tidigare prognoser den senaste månaden snabbt visat sig överspelade - när kommer också dagens spådomar om en djup kris under fem år bli föråldrade? Nästa vecka? I morgon?

Men trots alla svarta nyheter gäller det för alla ekonomiska aktörer - det vill säga varje enskild människa - att hålla huvudet en aning kallt. Ekonomi är delvis psykologi. Att bete sig panikartat kan i en krissituation förefalla rationellt rent kortsiktigt, men gör alla det samtidigt bara förvärras krisen långsiktigt.

Att göra en klok och realistisk omvärldsanalys är en nödvändighet, men även i en mörk situation är det bästa handlingsalternativet att se möjligheterna och tänka positivt. Helst med hjälp av en ökad aktivitet från regeringens sida.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons