Annons
Nyheter

Bredband dröjer

Bredbandsutbyggnaden är försinkad på Österlen. Därför är det bra att Region Skåne sätter press på entreprenören att fullfölja sitt uppdrag.
Nyheter • Publicerad 6 november 2002

Efterlängtade kablar på Österlen. Arkivbild: Johan Bävman" BORDER="0"Efterlängtade kablar på Österlen. Arkivbild: Johan Bävman Centerpartiets ledare Maud Olofsson passade på att skälla på statsminister Göran Persson under gårdagens partiledardebatt. Hur kan det rika Sverige misslyckas med bredbandsutbyggnaden när lilla fattiga Vietnam satsar tiotals miljarder på en utbyggnad, frågade Olofsson retoriskt. Centerledaren är upprörd för att regeringens en gång stolta deklaration med bredband till hela landet inte på långa vägar lyckats nå upp till målet. Det ligger onekligen någonting i Olofssons kritik. Man behöver inte dela hennes eller hennes partis syn på region- eller glesbygdspolitik för att dela hennes uttalade oro över att bredbandsutbyggnaden har kommit av sig. Så har till exempel bredbandssatsningen på Österlen ännu inte nått sin fullbordan. Efter flera påstötningar till det ansvariga företaget har delfinansiären Region Skåne tröttnat och kräver en förklaring. "Vi vill ha alla papper på bordet", säger Jan Seebass, ansvarig handläggare på Region Skåne till YA. företaget Österlen bredband har fått sammanlagt 600 000 kronor av regionen tillsammans med Tomelilla och Simrishamns kommuner. Företaget har tagit på sig att via särskilda sändare knyta upp byarna Brösarp, Onslunda, Sankt Olof, Rörum och Vik med det nationella bredbandsnätet. Hittills har bara bara en av byarna fått sin uppkoppling. I väntan på en förklaring har regionen nu beslutat att hålla inne de sista hundra tusen kronorna i bidrag företaget har tilldelats. Österlen bredband har själv satsat omkring 700 000 kronor i projektet och vill säkerligen fullfölja projektet för att kunna förränta sin investering. Men problemen på Österlen är på inget sätt unikt. Det råder stiltje i IT-branschen och behov och utbyggnad är i verkligheten långt ifrån vad man hoppades för bara några år sedan. Det innebär emellertid inte att satsningar på den här typen av infrastruktur är onödig. Datakommunikationen ökar oupphörligen och tillgången till bredband gör det möjligt för många sorters verksamheter att fungera även på landsbygden. Bredbandssatsningen på Österlen bord därför slutföras enligt planerna. Region Skåne gör därför rätt i att pressa entreprenören att fullfölja sin del av avtalet.

Ola Tedin ola.tedin@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons