Annons
Nyheter

Bush förlorade

Nyheter • Publicerad 8 november 2006

Det demokratiska partiet gick spom väntat starkt framåt i gårdagens mellanårsval. Med 230 mot republikanernas 205 platser säkrade partiet majoriteten i representanthuset. Till senaten, där enbart en tredjedel av medlemmarna skulle väljas om, blev kampen mycket jämn. En omröstning i delstaterna Montana och Virginia kan mycket väl avgöra till demokraternas förmån, som i så fall vinner 51 av de 100 platserna.

En förlust i ett mellanårsval är stan tradition för en president i sin andra valperiod. George W Bush blev där inget undantag. Tvärt om utmärker sig den 43:e presidentnen för att ha dalat från rekordhögt väljarstöd efter den 11 september till rekårdlågt förtroende.

Annons

Valen i går måste därför ses som inte bara demokraternas vinst, utan i allra högsta grad en folkomröstning om Bush. En folkomröstning som han till skillnad mot partikamraten och guvernören Arnold Shwarzenegger i Kalifornien förlorade stort.

En skillnad att notera i jämförelsen är att Arnold tidigt stötte på motstånd och lade om sin politik mot mitten. Bush å sin sida har retat upp väljarkåren med att istadigt "hålla kursen" i Irak – trots det katastrofala säkerhetsläget och ett allt hopplösare och dyrare krig.

Med demokraterna tillbaka på banan efter tolv år i kylan ökar också sannolikheten att Bush, liksom så många företrädare, spenderar sina två sista år vid makten som en "lam anka" utan inflytande.

Det demokratiska partiet ås sin sida, måste nu mer aktivt ta ansvar för utvecklingen i Irak. En uppgift som är bra mycket mer komplicerad än att som hittills enbart kritisera administrationen från sidolinjen.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons