Annons
Nyheter

Civilkurage i Simrishamn

Utvsningshotade Samra Hamidovic och hennes familj kan kanske få stanna i Sverige. Om så är fallet är inte minst hennes klasskamrater att gratulera. Genom att solidariskt ställa upp för sin kamrat har de visat ett alltför sällsynt civilkurage som Sverige skulle må bra av om fler hade.
Nyheter • Publicerad 27 november 2002

Häromdagen fick hennes föräldrar besked från Migrationsverket som ökat deras chanser till att få sitt fall omprövat. Beskedet är naturligtvis positivt för Samra och hennes familj. Men också Samras klasskamrater har anledning att känna stolthet om deras vän får stanna i Simrishamn. Hela klassen har engagerat sig i hennes fall och i oktober förra året skrev de ett protestbrev till utlänningsnämnden.Samra Hamidovics historia är ingalunda ovanlig. Hon fördrevs från hemstaden Bijeljina 1992, där den serbiska majoriteten trakasserade den muslimska minoriteten. Familjen hamnade i Tyskland men återvände till Bosnien 1999. Dock flydde familjen än en gång, denna gången till Sverige och Simrishamn, där Samras moster bor sedan många år. "Det är många som inte vill ha sådana som oss där, för vi är muslimer", sade Samra själv till YA för ett år sedan när hennes klasskamrater skrivit till utlänningsnämnden och protesterat. Trots att regionen nu präglas av ett relativt lugn är länderna på Balkan i dag slagna i spillror. Motsättningar och hat bubblar fortfarande under ytan i Kosovo, Bosnien, Kroatien och Serbien. Det har inte minst YAs läsare kunnat följa i Fredrik Swedemyrs och Claes Nybergs inträngande reportageserie från Kosovo som just nu går att läsa i tidningens del 2. Men Samra Hamidovic och hennes familj kan ännu inte andas ut. Sedan den akuta krisen på Balkan lagt sig har vårt lands asylpolitik skärpts. De idéer och förslag som det främlingsfientliga populistpartiet ny demokrati lanserade på 1990-talet avfärdades då av det politiska etablissemanget som överdrivna och omänskliga. I dag är ny demokrati lyckligtvis förpassade in i glömskan. Men restriktionerna, snålheten och omänskligheten är i allra högsta grad levande. Sverige för i dag i allt utom till namnet den restriktiva invandrings- och flyktingpolitik som Bert Karlsson, Ian Wachtmeister och John Bouvin för tio år sedan fick utstå berättigad och mycket skarp kritik för att ha fört fram. Samtidigt griper flykting- och invandrarfientligheten kring sig. I Simrishamns kommunfullmäktige vann det nationalistiska och djupt främlings- och invandrarfientliga sverigedemokraterna mandat. Partiets föraktfulla och hatiska retorik har en genklang av den storserbiske diktatorn Slobodan Milosevics nationalism som startade flyktingströmmarna på Balkan. Men en klass på en skola i Simrishamn ger hopp. Samras klasskamrater tog ställning för sin kamrat och mot de myndigheter som ville sända en jämnårig tillbaka till förföljelse och misär. Sådant kallas civilkurage. Simrishamn, Skåne och Sverige behöver fler som dom.

Ola Tedin ola.tedin@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons