Annons
Nyheter

Elkraft i snålblåst

Skurups kommunalråd Torbjörn Thorsson har föreslagit att alla kommunerna på sydkusten går tillsammans gör en översiktsplan om vindkraft. "Vi är ovana att hantera sådana här ärenden", sade han till YA i går.
Nyheter • Publicerad 4 januari 2002

Planen kan säkerligen behövas. Många är negativa till vindkraft i sydöstra Skåne, men med planerad kärnkraftsminskning och hotande elbrist på vintrarna kan det aldrig skada att bringa ordning bland vindmöllorna.

Annons

På torsdag i nästa vecka hålls i Skurups Folkets Park det flyttade informationsmötet om vindkraftsparken utanför Abbekås och Smygehamn.

Mötet skulle ursprungligen hållas i Mossbylund den 10 december men ställdes in få grund av att folk inte fick plats i lokalen, som rymmer 85 sittande. Intresset att debattera den planerade vindkraftsparken var stort och sedan många hade fått vända i dörren ledde protester till att företaget Airicole bokade en ny tid och plats för mötet.

Vindkraftverken väcker heta känslor i Skåne och på många håll höjs röster i protest mot planerade anläggningar.

Förutom den aktuella vindkraftsparken mellan Smygehamn och Abbekås har en tänkt anläggning utanför Kabusa öster om Ystad och vindkraftverk vid Dybäck mött protester.

Som alternativ energikälla är de höga snurrorna därför knappast att betrakta som okontroversiella.

Men mellandagarnas kalla och blåsiga väder ställer frågan om hur vi ska lösa vår elförsörjning på sin spets.

Marginalerna är knappa i dag för att elen ska räcka till även under mycket kalla vinterdagar och regeringen gav därför Svenska Kraftnät i uppdrag strax före jul att ta fram en plan för att säkra elleveranserna på både kort och lång sikt. För att kortsiktigt säkra elförsörjningen vid köldknäppar uppmanade regeringen Svenska kraftnät till exempel att upphandla ytterligare 400600 megawatt (MW) i effektreserv.

En av orsakerna var enligt regeringen den planerade avställningen av kärnreaktorn Oskarshamn1 den här vintern, då 445 MW:s effekt försvinner.

Frågan är dock om man kan finna en permanent lösning utan risk för elbrist. Marginalerna i Sverige är små idag och för att allt ska gå friktionsfritt krävs att elimporten fungerar oklanderligt och att inga störningar uppstår i produktions- eller överföringssystemen.

Riksdagens beslut att stänga den andra reaktorn i Barsebäck verkar därför allt mer verklighetsfrämmande.

Ola Tedin ola.tedin@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons