Annons
Nyheter

Energins irrgångar

Nyheter • Publicerad 20 juni 2006
Litet men dock tillskott. Arkivbild: Tommy Svensson
Litet men dock tillskott. Arkivbild: Tommy SvenssonFoto: 

Ett företag i Simrishamn får eventuellt hjälp av regeringen och EU för att utveckla en alternativ energikälla. Kommunledningen hjälper till och har tagit kontakt med samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin (s). Det är i och för sig gott och väl.

På kort sikt.

Annons

Företaget Skånefrös affärsidé är att utveckla en metod för att ta tillverka pellets av spannmålsavfall. Genom att tillsätta kemikalier hoppas man kunna få fram en produkt som är ekologiskt förnbar och heller inte bidrar till försurningen. Men till detta utvecklingsarbete krävs det dock resurser, vilka man alltså hoppas få hjälp med via EU och regeringen. "Vi kan hjälpa dem med deras jakt på finansiering", säger kommunalråd Christer Akej (m) i en kommentar till YA.

En seriös satsning på alternativa energiformer är självklart intressant. Det kanske till och med är tänkbart att spannmålsodlingen i Skåne överlever den dag då EU förhoppningsvis upphör med att subventionera verksamheten. För redan i dag går det alldeles utmärkt att med rätt typ av värmepanna och skorsten värma upp villan med havre som odlats med ekonomiskt stöd från unionen.

Förhållandet är bara en av de många paradoxer som omger svensk energipolitik. Så har den socialdemokratiska regeringen tillsatt en kommission som ska ta landet ur oljeberoendet. Samtidigt har man stängt av två av de tolv kärnreaktorer som en gång tog svensk elproduktion ur oljeberoendets järngrepp. Elbortfallet har fått ersättas av importerad kraft, bland annat från kol- och oljeeldade verk. Journalisten och debattören Anders Isaksson har också beskrivit Göran Perssons vision om att låta det traditionella jordbruket övergå till produktion av etanol och energiskog som att återgå till hästar i jordbruket för att skapa fler jobb.

Självklart kan även pellets av spannmål få vara en del av energiförsörjningen i vårt land. Om produktionen dessutom bidrar till jobb och inkomster ska naturligtvis också kommunen hjälpa till. Men den bistra sanningen är att den alternativa energin fortfarande är dyr. Av politiskt korrekta miljöpartiskäl är den därför befriad från straffskatter - annars hade alltför få konsumenter intresserat sig för den. Samma irrationella tänkande gör också att den billiga kärnkraftselen kostar mångdubbelt mer när skatter, avgifter och moms lagts på det ursprungliga nettopriset.

En genomgång av och upprensning i energipolitikens irrgångar blir mer akut för var dag som går.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons