Annons
Nyheter

Flyktingproblem i Sjöbo

Det vill sig inte riktigt med Sjöbo och flyktingarna. Kommunen ska sedan ett år ta emot ett 20-tal flyktingar om året och orten har tvättat av sig den främlingsfientliga stämpeln. Konflikten mellan flyktingarbetarna och kommunledningen är därför extra trist. Som tur är har människorna i Sjöbo inga problem med att välkomna flyktingarna.
Nyheter • Publicerad 11 juli 2002

Som YA rapporterat har de två flyktingsamordnarna i Sjöbo slutat. Orsaken är i båda fallen oenighet mellan dem och kommunledningen, som samordnarna upplevt som hierarkisk och rigid. Stefan Bietkowski, som förestått ett projekt som ska hjälpa flyktingarna att skaffa jobb, berättade i YA i onsdags att han inte ansåg att kommunen tog hans erfarenheter och kunskaper på allvar. ?Man ska foga sig och vara lydig?, kommenterade han kommunens arbetssätt. I går avslöjade YA att även den andra flyktingsamordnaren, Mirjana Necevska, slutar på egen begäran. ?Både jag och Stefan har känt att vår kunskap ej tagits tillvara?, konstaterade hon och berättade att det var kommunens styrning uppifrån och avsaknaden av befogenheter som gör att hon inte längre anser sig kunna utföra sitt arbete. Konflikten handlar om olika synsätt för hur flyktingarna ska kunna anpassa sig till ett liv i Sverige och Sjöbo. De två tjänstemännen har bland annat varit kritiska mot vad de anser vara kommunens passiva strategi. Sjöbos kommunalråd Stefan Lundgren (m) tycker dock inte att man gjort något fel. ?Absolut inte. Vår inställing är att flyktingarna ska känna sig lika välkomna som vem som helst och inte få någon särbehandling. Men de ska givetvis få stöd utifrån de behov de har?, sade Lundgren till YA i onsdags.Kommunen har också fått medhåll från integrationsverket. ?Jag förstår att det varit konflikter och motsättningar. Att sätta igång det här arbetet har varit en mödosam process men sett ur verksamhetssynpunkt så jobbar kommunen vidare åt rätt håll?, säger integrationsverkets Lars-Ivan Nilsson till YA. ?Sjöbo arbetar enligt den överenskommelse vi har och jag upplever att det fungerar som det ska?, tillägger han.Förhoppningsvis har turbulensen inte drabbat de 20 fyktingar från bland annat Exjugoslavien som flyttat till orten. Det är ju trots allt för deras skull som samordnare och handlingsplaner finns till. Strategin att behandla dem som villka invånare som helst borde också vara rätt sätt att få in dem i bygemenskapen. Ytterst beror säkerligen inte en lyckosam integration på vad myndigheterna gör eller inte gör, utan hur grannar, företag och människorna i Sjöbo bemöter de nya svenskarna.Där har sjöboborna uppträtt exemplariskt och välkomnat såväl unga som vuxna flyktingar.Heder åt dem.

Ola Tedin ola.tedin@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons