Annons
Nyheter

Folkligt och fint

Efter tjuvstarten i går eftermiddag inleds i dag årets upplaga av Kiviks marknad. Omkring 1000 försäljare och knallar beräknas vara på plats under marknadsdagarna och antalet besökare torde hamna kring 100 000. Det gör orten till en av de största i Skåne under de numera tre hektiska marknadsdagarna.
Nyheter • Publicerad 15 juli 2002

Kiviks marknad ? folklig i ordets rätta bemärkelse. Arkivbild: Tomaz Jönsson" BORDER="0"Kiviks marknad ? folklig i ordets rätta bemärkelse. Arkivbild: Tomaz Jönsson Med rötter i medeltiden har Kiviks marknad existerat i sin nuvarande form sedan mitten av 1800-talet. Först i och med skråväsendets avskaffande och liberaliseringen av ekonomin stod det vem som helst fritt att tillverka och sälja, någonting som tidigare varit noggrant reglerat. I dag har Kiviks marknad mindre betydelse för handelsutbudet i östra Skåne. Dock fungerar den som en viktig magnet för turister, semesterfirare och skåningar. Förmodligen inte för att utbudet av varor är särdeles unikt, billigt eller uppseendeväckande. Den som företar en turné på Skånes många marknader lär sig snart att känna igen såväl varor och försäljare som tivolin och förlustelser. Trots det lever Kiviks marknad vidare som den största och mest namnkunniga av landskapets alla sommarmarknader. Inte minst är det Fritiof Nilsson Piratens förtjänst, eller om man så vill, skuld. I debutromanen Bombi Bitt och jag konstaterar Piraten i kapitlet om marknaden att resten av Sverige har julafton att ty sig till, men skåningen har det långt bättre, för han har Kiviks marknad. Men det yviga och stundtals oregerliga folkliv som Piraten beskrev är - som tur är - numera borta. Simrishamnspolisen fördelar åtta man till att hålla reda på folk och trafik. Med den nya familjevänliga inriktningen torde det räcka, långt borta från förra sekelskiftets drängslagsmål och hejdlösa fylleri som vi numera befinner oss. Det hindrar emellertid inte att Kiviks marknad inte älskas eller vördas av alla: "Kiviks marknad, marknad i Kivik, östra Skåne, som hålls i mitten av juli och är känd för sin brokiga och ofta vulgära karaktär", lyder till exempel det kortfattade omdömet i Bonniers Lexikon. Brokig går väl an - men vulgär? Förmodligen är det porren och stripporna som uppslagsverkets redaktör åsyftat. Det är företeelser som numera är klart nedtonade och sällsynta i sammanhanget. Men visst - om man menar vulgär i ordets egentliga betydelse, det vill säga folklig - kan beskrivningen stämma bättre. För Kiviks marknad är både fin och festlig - och definitivt folklig. Ha det så kul i vimlet.

Ola Tedin ola.tedin@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons