Annons
Nyheter

Hyressättningssystemet ska raseras

Nyheter • Publicerad 10 juli 2007
Även hyresrätter behöver uppföras i framtiden. Artikelförfattaren sitter vid spakarna. Arkivbild: Jan-Olle Persson
Även hyresrätter behöver uppföras i framtiden. Artikelförfattaren sitter vid spakarna. Arkivbild: Jan-Olle PerssonFoto: 

YA smutskastar hyresrätten som bostadsform på ledarplats. Det skriver Lasse Wollin, vice ordförande (s) i Ystadbostäder.

När man läser ledarna i Ystads Allehanda lördagen den 30 juni och tisdagen den 3 juli så är det meningen att läsaren skall invaggas i tron att det befintliga hyressättningssystemet är till skada för befolkningen. Här gör man jämförelse mellan hyresrätter och spekulativa bostadsrätter, främst i Stockholms innerstadsområde. Det påstås att detta är den värdering som är den rätta och nu pratas det om att 30-35 procent i höjning kan bli verklighet framöver om regeringen går på det utredningsförslag som skall presenteras nästa år. Då tar man inte den minsta hänsyn till att Sverige är ett avlångt land och att det ser olika ut på många andra orter. Det finns ju även de orter som har överskott på bostäder.

Annons

Det är väl så att hyresrätten skall smutskastas såsom boendeform, främst då de som ägs av kommunerna och ingår i "allmännyttan". Detta sker eftersom dessa är normgivande för hyressättningen. Det är möjligt att hyressättningssystemet kan förnyas och detta håller man ju på med. Hur mycket lägesfrågan skall betyda måste diskuteras, visst spelar det viss roll om man behöver pendla en eller två timmar till centrum. Men på mindre orter med kortare avstånd så finns det ofta fina grönområde och nära till storhandel i utkanterna och detta går då att ställa mot livligare trafik och andra störningar i innerstadsområden. Då är det inte lika lätt att bedöma lägesfaktorn. Stockholm borde kanske vara en egen bostadszon.

Sen måste det betänkas att bostadsrätterna som är en bra boendeform för många är ett eget ägande och den som vill kan förädla lägenheten så att de kanske därmed kan plocka ut detta med en god vinst vid omflyttning. Men det kan finnas en liten risk, den överbudsbubbla som finns nu kan också spricka, detta har hänt tidigare. Men det är ju upp till var och en att välja vilken boendeform man vill ha. I min värld så är det själva boendet som är huvudgrejen och inte det spekulativa. Ett bra boende för alla bör ju vara en grundbult och gärna neutralitet mellan de olika boendeformerna.

Hyresrätten är en viktig boendeform för många människor. Nu vill tydligen Mats Odell (kd) på uppdrag från moderaterna, påhejad av organisationen Fastighetsägarna och Liberala nyhetsbyrån marknadsutsätta denna för att avkastningskraven inte är tillräckligt stora. När många fastighetsägare gav sig in i den här branschen så var de på det klara att denna bransch inte hade lika stora avkastningskrav som industrin m.fl. De flesta har ändå redan en bra avkastning eftersom det ofta ingår kommersiella lokaler med marknadshyra i deras bestånd.

Nu avrättar man också hela den svenska modellen med hemmasnickrade tolkningar av EG-rätten. Så nu gäller det att agera/protestera i god tid till de personer som är ansvariga, för annars kanske det bara finns "socialbostäder" kvar i allmännyttan. De andra delarna blir kanske ombildade till bostadsrätter, eller så har man kanske sålt ut till privata fastighetsägare och dessa lägenheter har då med det nya systemet fått en betydligt ökad hyreskostnad. Det används argument som att hyran skall höjas stegvis och när omflyttning sker, alltså samma produkt blir dyrare för att någon annan person flyttar in? Är det denna utveckling vi vill ha i Sverige? Jag tror inte detta. Det blåser kalla högervindar i Sverige idag, vart tog det fina ordet "solidaritet" vägen? Avslutningsvis tycker jag att det passar att citera en viss herr Uggla "Jag mår illa".

Svar:

Planekonomi leder till brist och svart marknad. Så gör också den bostadspolitik som Lasse Wollins parti står för. Annars borde ju partiets sextioåriga maktinnehav ha lett till stor tillgång av billiga hyresbostäder i hela riket. Underligt nog har detta inte skett.

Politiska redaktionen

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons