Annons
Nyheter

Icke-frågepartiet

Nyheter • Publicerad 6 november 2008

Utöver vårdnadsbidraget har kristdemokraterna fått finna sig i att få av partiets hjärtefrågor vunnit gillande i alliansregeringen. Att partiet tvärvägrat att släppa igenom en könsneutral äktenskapslag var kanske därför inte att undra över. Förlorare blir dock ingen annan än kd självt. Sex av riksdagens sju partier är för att staten inte ska lägga sig i vem en person gifter sig med. Det sjunde, alltså kd, får finna sig att bli frånsprunget av samtiden.

Kravet på lägre bensinskatt fick stryka på foten när alliansen skulle klimatanpassas vid regeringsskiftet. Fastighetsskatten gjordes om till en avgift och belades dessutom med en skatt på uppskjuten vinst som kallas avgift. Det kommunala vårdnadsbidraget pressades till slut igenom, men har sedan halvårsskiftet lockat något tusental föräldrar att söka i den handfull kommuner som satsat på den omtvistade reformen.

Annons

Kd sprattlar på riksdagens fyraprocentsgräns och kanske är det den sista striden som vi nu kan bevittna när partiet blankt vägrat att godkänna ett planerat regeringsförslag om en könsneutral äktenskapslag. Frågan går nu vidare till riksdagen, där frågan har ett grundmurat stöd.

Att staten inte lägger sig i vilka som väljer att gifta sig med varandra borde vara lika självklart som att den inte har att göra med vilken religion man vill utöva eller vilka åsikter man väljer att uttrycka. Självklarheten i detta återspeglas också i det parlamentariska läget: de sex partierna som är för en könsneutral äktenskapslag förfogar över 349 mandat. Kd över 24.

Än så länge, bör tilläggas.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons