Annons
Nyheter

Inflyttning med förhinder

Bostadsbristen drabbar inte bara storstadsområden som Malmö/ Lund eller Stockholm. Till och med i Ystad är det nu svårt att finna en lägenhet. Det är oroväckande. För Ystad och andra orter i sydöstra Skåne är det viktigt att kunna locka till sig fler människor. Faktiskt mycket viktigare än att skaffa fram fler arbetsplatser.
Nyheter • Publicerad 8 juli 2002

Som YA kunde berätta i gårdagens tidning börjar bristen på hyreslägenheter göra sig påmind i staden. Hos Ystadsbostäder står nästan 400 i kö och bolaget räknar med ett behov på cirka 150 lägenheter utöver de 1070 man förvaltar i dag. Bristen är inte heller bara ett problem för de som söker efter en lägenhet. På flera arbetsplatser i staden fruktar man att antingen förlora anställda eller inte kunna locka till sig ny personal om de inte kan finna en lägenhet. "Jag har själv engagerat mig för att försöka lösa bostadsfrågan för anställda men till slut ger man upp", kommenterade till exempel Tankmobil AB:s direktör Jörgen Svensson situationen i går. Situationen i Ystad är inte unik. En av tio svenskar har svårt att skaffa en bostad och missnöjet med bostadspolitiken är stort, visar en rapport som Temo tagit fram åt Hyresgästföreningen. Den konstaterar bland annat att 400 000 hushåll sökt bostad utan att hitta någon. Särskilt unga vuxna och hushåll med inkomster under 300 000 är de som är mest missnöjda. Bristen på hyreslägenheter i Ystad får också följder för andra boformer. Priser på bostadsrätter och villor pressas uppåt i takt med att efterfrågan ökar. HSB räknade i våras med att de hade flera hundra intresserade i kö efter en bostadsrätt i staden. Vänsterledaren Gudrun Schyman, som alltid har näsa för populistiska ämnen, kommenterade i går Temo-undersökningen och krävde 40 000 nya lägenheter per år. Enligt hennes recept ska räntebidrag stimulera byggandet. Just bidrag och subventioner är en del av problemen på den svenska bostadsmarknaden. Bruksvärdeshyror, bostadsbidrag och räntesubventioner har drivit upp byggkostnaderna och gjort lägenhetsbyggandet olönsamt. I Sverige byggdes de flesta lägenheterna av ett fåtal stora byggbolag som köpte byggmaterialet av ett likaledes fåtal storproducenter. Byggpriserna kunde skjuta i höjden eftersom lånen var förmånliga. Om hyrorna höjdes kunde hyresgästen få bidrag. I dag är subventioner och bidrag borta. Men den strukturella obalansen i form av dyra produktionskostnader och låga vinster finns kvar. Tillsammans med bruksvärdesprincipen på hyreslägenheter gör att få privata byggare vill satsa på nybyggda hyreshus. För att råda bot på oblansen krävs mindre subventions- och bidragstänkande. Gudrun Schyman må därför ha rätt i att fler bostäder ska byggas - men fel i tron på att subventioner skapar en livskraftig bostadsmarknad.

Ola Tedin ola.tedin@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons