Annons
Nyheter

Kärnfråga 2

Nyheter • Publicerad 14 juni 2006
Drömmer sanndrömmar om makten? Arkivbild: Per Rosenqvist
Drömmer sanndrömmar om makten? Arkivbild: Per RosenqvistFoto: 

Statsminister Göran Persson har uttryckt tvivel på vänsterpartiets reviderade ekonomiska program, som spikades i lördags.

"Ärligt talat så tror jag inte det där är en politik som skulle fungera, det tror jag inte", sade Person til Ekot i går.

Annons

Det är inte svårt att hålla med.

Vänsterpartiets löften om 200 000 nya jobb i den offentliga sektorn ska betalas med skattehöjningar och förstatliganden. Bland annat står en socialisering av energisektorn på programmet.

Med tanke på de långtgående socialiseringar och skattehöjningar vänsterpartiet vill genomföra och partieledaren Lars Ohlys tal om utträde ur EU är det svårt att se hur Persson med bibehållen politisk heder skulle kunna släppa in vänsterpartisterna i en regering. Att saken inte varit aktuell efter de senaste tre valen beror på att vänsterpartiet inte tidigare krävt ministerplatser och socialdemokraterna alltid kunnat lita på vänsterns princip att "aldrig fälla en arbetarregering".

Men vårens omsvängning i opinionen har gett såväl miljö- som vänsterpartiet råg i ryggen. Bådas partiledningar talar nu ogenerat om ministerposter.

Socialdemokratins styrka var en gång en grundläggande förståelse för att företagande och handel skapar tillväxt och stigande resurser. Om en s-ledd regering efter valet bildas med ett parti som inte tror på tillväxt och ett annat som anser att alla ekonomiska resurser tillhör staten har man avlägsnat sig en bra bit från den insikten.

Det är ett högt pris för att kunna sitta kvar vid makten.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons