Annons
Nyheter

Kent Mårtensson sluggar

Nyheter • Publicerad 4 november 2008

Mammografin i Skåne har inte fungerat tillfredsställande på många år. Vi har inte klarat av att uppfylla de riktlinjer som finns, till exempel vad gäller ålder för undersökning. Vi har haft bristande rutiner och dålig tillgänglighet. Under (s)-majoriteten förra mandatperioden "glömdes" hundratals kvinnor i sydöstra Skåne bort. Ledande (s)-politiker fick offentligt be om ursäkt och upprördheten var stor.

I Cancerfondens senaste undersökning, som presenterades för några veckor sedan, låg Skåne på nedflyttningsplats vad gäller mammografin. Det är oacceptabelt.

Annons

För den styrande femklövern i Region Skåne är cancersjukvården ett prioriterat område. När det gäller mammografin har vi tagit ett helhetsgrepp över hela länet. I dagarna presenterades en lösning som innebär en ökad trygghet, servicen och valfriheten ska öka och alla kvinnor i åldrarna 40-74 år erbjuds mammografi. Det innebär en ökning av antalet undersökningar med över 50 procent. Kort sagt, Skåne ska gå från botten till topp när det gäller mammografi.

Vidare utredning och behandling av bröstcancer ska bedrivas vid fyra centra i Skåne. För att säkra en hög kvalitet och säkerhet måste ett centra utföra minst 150 operationer per år, kompetens och säkerhet ökar ju fler behandlingar som utförs av samma team.

"Skåne ska gå från botten till topp när det gäller mammografi."

Därför flyttas den typen av behandling från Ystad till Kristianstad. Vad det rör sig om är ett 50-tal operationer per år. Ystad har idag över 40 000 sjukvårdande behandlingar och räknas till Skånes akutsjukhus. Det handlar alltså inte om en dränering av sjukhuset i Ystad, det handlar om säkerhet och kvalitet för de kvinnor som drabbats av bröstcancer. Jag har personligen varit i kontakt med BRO, Bröstcancerpatienternas Riksorganisation, och de stödjer helt vårt beslut.

Att lägga märke till är att socialdemokraterna i regionen inte opponerat sig mot bildandet av fyra centra, det kanske Kent Mårtensson(s) "glömde" att nämna i sitt inlägg på YA debatt den 22 oktober.

Catharina Blixen-Fineckeregionråd (m)
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons