Annons
Nyheter

LO tvekar

Landsorganisationen, LO, kan inte bestämma sig om man ska vara för arbetskraftsinvandring eller inte. I går kunde LOs styrelse kunde inte enas i om LO ska vara för eller emot helt fri invandring av arbetskraft från EU:s nya medlemsländer när de om två år träder in i EU.
Nyheter • Publicerad 6 maj 2003

Organisationens ledning har tidigare i flera uttalanden sagt att den inte vill ha särskilda övergångsregler för invandringen. Men flera av medlemsförbunden, till exempel Byggnads- och Transport, har protesterat. De anser att det finns risk för lönedumpning om personer från Polen, Baltikum och de andra blivande medlemsländerna fritt kan arbeta i landet. LO vill därför ha uppskov med sitt remissvar till den utredning som har föreslagit att Sverige ska införa särskilda övergångsregler för arbetskraft från de nya EU-länderna. Unionens grundpelare är den fria rörligheten av varor, tjänster, kapital och arbetskraft. Att diskriminera de forna Sovjetiska satellitstaterna genom att ge deras medborgare en särskild status, om än för en övergångsperiod, finns det inget fog för. Tvärt om borde EU-inträdet skapa förutsättningar att skänka många av de balter och polacker som idag arbetar illegalt eller halvillegalt i landet möjlighet att i stället få riktiga jobb med allt vad det innebär av skydd i form av till exempel bättre arbetsmiljö och fackliga rättigheter. Sverige var en gång ett fattigt underutvecklat land i Europas utkant. Under 1800-talets andra hälft utvandrade en stor del av arbetskraften västerut. I dag, när landet ser ut att ha passerat välfärdsstatens middagshöjd, går utvecklingen mot arbetskraftsbrist. I likhet med stora delar av Västeuropa har Sverige en åldrande befolkning som ska försörjas av en allt mindre andel yrkesverksamma. En del beräkningar har gjort gällande att pensionsåldern kan komma att höjas drastiskt om femton, tjugo år om nuvarande relationer mellan arbetande och pensionerade ska kunna bevaras. Men att i framtiden höja pensionsåldern till sjuttio eller kanske till och med sjuttiofem år är ett orealistiskt alternativ. Även om folkhälsan stadigt förbättras är det tveksamt om särskilt många av de som i dag befinner sig i femtioårsåldern kan tänka sig att förlänga sina arbetsliv med ytterligare ett eller två decennier. Invandring av arbetskraft är därför den väg Sverige och stora delar av den industrialiserade världen måste ta i framtiden. Byggnads tal om lönedumpning är också en form av hyckleri. I dag hålls polska byggarbetare och andra hantverkare utanför den vita arbetsmarknaden. Många arbetar svart i stället med allt vad det innebär av samhällsekonomiska förluster, rättslöshet och utsatthet. Om de släpps in och tillåts konkurrera med sina svenska kollegor skulle de i stället kunna erbjuda sina tjänster både legalt - och ofta billigare än sina svenska motsvarigheter. Det tjänar vi alla på - och det är precis vad som är poängen med den Europeiska Unionen.

Ola Tedin ola.tedin@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons