Annons
Nyheter

Lyckad strategi mot gäng

Nyheter • Publicerad 13 november 2008
Medel till särskilda insatser och taktiken att punktmarkera organiserade kriminella har visat sig vara en lyckad strategi för polisen.
Medel till särskilda insatser och taktiken att punktmarkera organiserade kriminella har visat sig vara en lyckad strategi för polisen.Foto: 

Narkotikasmuggling, hot, påtryckningar, illegal spelverksamhet, mc-gäng – den organiserade brottsligheten har många olika skepnader.

Under de senaste åren har rapporterna kommit slag i slag. Den grova brottsligheten är inte bara ett storstadsproblem, utan har spritt sig till stora delar av landet. I Ystad, Sjöbo och på Söderslätt har kriminella mc-gäng försökt att etablera sig. Med skiftande framgång - och där har sannolikt polisens ökade resurser och taktik att punktmarkera förhindrat en spridning.

Annons

En sak har de flesta bedömare varit ense om - polisen har satsat för sent och för lite. Kritiken mot polisens valhänthet har kommit från många olika håll. År 2006 fattades så ett beslut i rätt riktning: polisen öronmärkte 120 miljoner kronor för en särskild satsning mot den organiserade brottsligheten. Den pågår till år 2009, men utvärderingarna har redan påbörjats.

På torsdagen presenterade Brottsförebyggande rådet, Brå, en rapport om 14 avslutade projekt som har ingått i satsningen. Glädjande nog visar undersökningen att satsningen har varit framgångsrik. De flesta projekt har lett till att kriminella personer har åtalats och fängslats. Vissa av projekten hade förmodligen blivit av även utan den särskilda pengapotten, men hade sannolikt inte kunnat genomföras lika grundligt.

Brås forskare och poliser är överens om att långsiktigheten är en viktig faktor i den här typen av utredningar. Ju mer man gräver, desto mer hittar man. Fördelen med det extra anslaget på 120 miljoer kronor verkar ha varit att pengarna har fungerat som smörjmedel. Poliserna i projektet har inte behövt hålla i varenda krona utan har kunnat jobba övertid och satsa på längre utredningar utan att oroa sig för budgeten. Statusen som har kommit med det nationella projektet har fungerat som en dörröppnare. En anonym polis beskriver läget så här:

"Pengarna ändrade förutsättningar så till vida att vi hade lite lättare att ta oss fram för att få igenom beslut om tillfälliga resursförstärkningar … Vi fick en annan hjälp, alltså fler dörrar öppnar sig."

Mellan raderna förstår man att samarbetet mellan polisdistrikten oftast går trögt - men med extra resurser och uppmärksamhet har arbetet fått en skjuts.

Nu är det bara ett år kvar av den särskilda satsningen. Sedan den startade har förutsättningarna förändrats. Bland annat pågår en stor omorganisation där Rikspolisstyrelsen och polismyndigheterna inrättar särskilda aktionsgrupper och regionala underrättelsecentra mot den organiserade brottsligheten.

Förhoppningsvis kommer erfarenheterna från de pågående projekten väl till pass också i framtiden, inte minst när poliserna ska motiveras. Det är väl känt att brottslingarna inte hejdar sig vid länsgränser - eller ens vid nationsgränsen. Uppenbarligen kan smörjmedel i form av särskilda, statusfyllda projekt göra så att poliserna vågar sig efter.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons