Annons
Nyheter

Obefogad rädsla

Nyheter • Publicerad 10 november 2006
Ja, därifrån också... Arkivbild: Fredrik Persson
Ja, därifrån också... Arkivbild: Fredrik PerssonFoto: 

Annons

EN AV DE MEST UTBREDDA FARHÅGORNA KRING GLOBALISERINGEN ÄR RÄDSLAN FÖR ATT JOBBEN SKA FÖRSVINNA UTOMLANDS TILL LÅGLÖNELÄNDER. FÖR NÅGRA ÅR SEDAN GÄLLDE DENNA ORO FRÄMST TILLVERKNINGSINDUSTRIN. I TAKT MED ATT LÄNDER SOM INDIEN, DÄR DET FINNS MILJONTALS VÄLUTBILDADE AKADEMIKER MED GODA ENGELSKKUNSKAPER SOM ARBETAR FÖR MED SVENSKA MÅTT MÄTT LÅG LÖN, ANSLUTITS TILL DEN GLOBALA TJÄNSTEMARKNADEN, KAN ÄVEN HÖGKVALIFICERADE YRKESGRUPPER SE FRAM EMOT HÅRDARE KONKURRENS.

MEDIERNA HAR UNDER DE SENASTE ÅREN STÄNDIGT RAPPORTERAT OM VERKSAMHETER SOM FLYTTAR PRODUKTION OCH SERVICE UTOMLANDS. HÅLLER JOBBEN PÅ ATT FÖRSVINNA FRÅN SVERIGE OCH DEN ÖVRIGA VÄSTVÄRLDEN?

STATISTISKA CENTRALBYRÅN (SCB) PRESENTERADE I VECKAN SIFFROR PÅ JOBBUTFLYTTNINGEN. ENLIGT SCB VARSLADES UNDER PERIODEN 20022004 2800 PERSONER ÅRLIGEN I INDUSTRIN PÅ GRUND AV ATT PRODUKTION FLYTTATS UTOMLANDS. KNAPPAST NÅGON SKRÄMMANDE HÖG UTFLYTTNINGSTAKT.

SVENSKT NÄRINGSLIV HAR GENOM EN ENKÄTUNDERSÖKNING BLAND FÖRETAG KOMMIT FRAM TILL HELT ANNAN MER ALARMERANDE STATISTIK - ATT JOBBFLYTTEN FRÅN SVERIGE UNDER DE SENASTE FEM ÅREN LEGAT PÅ 24000 ARBETSTILLFÄLLEN ÅRLIGEN, MED EN STIGANDE TENDENS. SKILLNADEN MELLAN SCB OCH SVENSKT NÄRINGSLIV BEROR DELVIS PÅ ATT SCB BARA ANVÄNDER SIG AV DEN OFFICIELLA VARSELSTATISTIKEN OCH DÄRMED MISSAR ALLA UPPSÄGNINGAR SOM BERÖR FÄRRE ÄN FEM PERSONER.

SCB:S UPPFATTNING ATT JOBBUTFLYTTNINGEN ÄR AV EN RELATIVT LITEN OMFATTNING BEKRÄFTAS DOCK AV STUDIER SOM UTFÖRTS AV INSTITUTET FÖR TILLVÄXTPOLITISKA STUDIER OCH EU-KOMMISSIONEN.

SVENSKT NÄRINGSLIV KAN HA ETT POLITISKT INTRESSE AV ATT ÖVERDRIVA UTFLYTTNINGEN AV JOBB, SÅ ATT DET ENKLARE SKA GÅ ATT DRIVA IGENOM FÖRETAGENS KRAV PÅ LÄTTNADER I SKATTE- OCH REGELBÖRDAN I FÖRHANDLINGAR MED REGERINGEN.

OAVSETT VEM SOM HAR RÄTT I DEN STATISTISKA FEJDEN MELLAN SCB OCH SVENSKT NÄRINGSLIV, GÄLLER DET ATT TA FRÅGAN OM JOBBSKAPANDE OCH JOBBFÖRSTÖRANDE I DEN SVENSKA EKONOMIN PÅ YTTERSTA ALLVAR. I ÅRETS VALRÖRELSE BLEV DET STORA TEMAT SYSSELSÄTTNINGEN, ETT TECKEN PÅ ATT FRÅGAN BERÖR OCH OROAR DET SVENSKA FOLKET.

ISTÄLLET FÖR OLUST BORDE SVENSKARNA KÄNNA OPTIMISM INFÖR FRAMTIDEN NÄR DET GÄLLER VÅR FÖRMÅGA ATT BLI FRAMGÅNGSRIKA I DEN INTERNATIONELLA KONKURRENSEN OM JOBBEN. DELS TYDER FLERA TECKEN, OMSKRIVNA I SVENSKA DAGBLADETS NÄRINGSLIVSBILAGA (10/11), PÅ ATT TRENDEN MED UTFLYTTNING AV JOBB SÅ SAKTELIGA SVÄNGER OCH ATT FÖRETAG FLYTTAR HEM VERKSAMHET TILL SVERIGE, FRAMFÖR ALLT PÅ GRUND AV ATT UTFLYTTNING INTE ALLTID MEDFÖRT DE BESPARINGAR SOM DET KALKYLERATS MED.

DESSUTOM HAR SVENSKARNA I VALET DEN 17 SEPTEMBER GJORT ETT KLOKT VAL, SOM RUSTAR SVERIGE FÖR GLOBALISERINGENS UTMANINGAR OCH MÖJLIGHETER. DEN NYA ALLIANSREGERINGEN HAR EN ARSENAL AV ÅTGÄRDER SKATTESÄNKNINGAR, SATSNINGAR PÅ FORSKNING OCH UTBILDNING, ÅTGÄRDER SOM UNDERLÄTTAR ENTREPRENÖRSKAP OCH JOBBSKAPANDE SOM KOMMER ATT GE SVERIGE GODA CHANSER ATT SKAPA ÖKAD SYSSELSÄTTNING, MINSKA UTFLYTTNINGEN AV ARBETSTILLFÄLLEN OCH PÅ SIKT KANSKE TILL OCH MED FÅ FÖRETAG ATT FLYTTA JOBB HIT.

FRAMTIDEN HAR BÖRJAT OCH DEN SER GANSKA SÅ LJUS UT.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons