Annons
Nyheter

Occams rakkniv

Nyheter • Publicerad 12 juni 2006

Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, ska granska alla videoupptagningar som finns från dykningarna vid Estonias vrak.

Det meddelade samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin i går. Sahlin vill tillmötesgå de kritiker som hävdat att vissa filmer från vraket är manipulerade.

Annons

Estonias undergång var en av de största färjekatastroferna i Europa i fredstid och drabbade inte minst det då nyligensjälvständiga Estland hårt. Förhoppningsvis kan en genomgång av filmmaterialet och förhör med dykare rensa lite i den vildvuxna floran av konspirationsteorier kring förlisningen.

Skeppsbrott tenderar att ske vid hårt väder och Estonia, som i övningssyfte besiktigades samma dag hon avreste, hade en mängd dokumenterade säkerhetsbrister.

Fransiskanermunken och filosofen William av Occams (1285– 1349) maxim säger att av två tänkbara förklaringar till ett fenomen, är den minst komplicerade alltid att föredra.

Liksom det ouppklarade mordet på Olof Palme utgör orsakerna till Estonias tragiska förlisning sannolikt inget undantag från den regeln.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons