Annons
Nyheter

Offentlighetsprincipen i Simrishamn

Nyheter • Publicerad 15 januari 2006

Yttrandefriheten, offentlighetsprincipen och tryckfrihetsförordningen är grundläggande för demokrati.

Alla tre är till för att medborgarna fritt ska kunna uttrycka vad de tycker och för att kunna göra det måste de ha tillgång till det underlag som visar hur politikerna sköter uppdraget som medborgarna gett dem.

Annons

Hur ser det då ut i Simrishamns kommun i dag? För inte så länge sedan lämnade en nämndsordförande och tillika partiordförande i Österlenpartiet, ett av majoritetspartierna, in en skrivelse till kommunens kommunstyrelse. I sin skrivelse ansåg han att en insändare från Egon Carlsson i Sjukvårdspartiet, som byggde på fakta från offentliga skrivelser och protokoll, kunde ses som brottslig och att kommunstyrelsen skulle vidta åtgärder.

Skrivelsen undertecknade han för Österlenpartiet. Vi har alltså i dag i Simrishamn ett parti som inte accepterar yttrandefriheten. Ett parti som i nämnder och styrelser i dag är klart överrepresenterat och har alldeles för mycket makt.

Kommunstyrelsen har inte brytt sig om skrivelsen. Det borde man nog egentligen gjort. Man borde klart deklarerat att yttrandefrihet gäller även i Simrishamn. Det insändaren gällde var hur entreprenaden i småbåtshamnen en gång kom till och bristerna i hur det gick till.

Den handlade också om hur tekniska nämnden hade tänkt sig arrangera en fortsättning på nuvarande entreprenörskapet. Med klar styrning mot att nuvarande entreprenör skulle fortsätta. Upphandlingsunderlaget fick bakläxa av både revision och kommunstyrelse.

Detta i sin tur ledde till att 26 av fullmäktiges ledamöter beslöt att man skulle göra en utvärdering av den befintliga entreprenaden och dess nytta för medborgarna i Simrishamn och även en analys för att se om entreprenad är bättre för medborgarna än egen kommunal drift. Att politiker ska arbeta för medborgarnas bästa borde vara en självklarhet.

I det här fallet hade det ur den synpunkten sett betydligt bättre ut om alla hade röstat för utvärdering. Utan utvärderingar vet man ju inte hur det går. Det är kanske därför vissa inte vill ha utvärderingar? Ibland är tystnad talande. Eftersom de som ska göra utvärderingen är de samma som gjorde den ur många synpunkter tveksamma och bristfälliga upphandlingen, ville vi i Sjukvårdspartiet ha det underlag som enligt avtal ska lämnas av entreprenören till kommunen.

Detta för att själva kunna göra en bedömning. Vi har inte fått ut de handlingar vi begärt. Det handlar om offentlighetsprincipen från 1766 som innebär att myndigheters verksamhet ska ske i öppna former och under insyn av medborgare och massmedia. En förvaltning ska alltså låta alla som så önskar få möjlighet att läsa de handlingar som finns. Förvaltningen ska serva de som önskar information och det ska ske omgående eller inom rimlig tid. Vem som vill se på underlaget och varför man vill se på det har inte den som ska lämna ut det med att göra.

Det finns undantag med sekretessbelagda handlingar men kraven för sekretess är höga. Förvaltningar där det förekommer är främst Socialförvaltningen och Barn och utbildningsnämnden. Då gäller det mänskliga hänsyn. De handlingar vi vill ha ut ( och ska ha ut ) gäller en verksamhet där kommunen får en krona per år men ändå står för kapitalkostnaderna och där entreprenören har bruttointäkter på ca två miljoner.

Ett avtal finns där det klart framgår vilken information kommunen har rätt till. Bland annat ska man lämna ut eventuell kölista. Den har man sekretessbelagt på uppdrag av entreprenören. Man nekar oss insyn i vår egen verksamhet. Entreprenören har redan på flera punkter brutit mot avtalet. Varför reagerar inte den ansvariga nämnden mot detta? Det borde vara politikernas plikt att utreda förhållandena. Politikernas plikt mot medborgarna. Samma nämndsordförande som tidigare försökt ge sig på yttrandefriheten har nu också ansvaret för att man ger sig på offentlighetsprincipen.

Simrishamns kommun är unik, på många sätt.

Annons

Det är hög tid att ni medborgare reagerar. I år är året då ni kan vara med och bestämma. Kolla upp vad de olika partierna står för! Kolla upp egenintressen, mygel och gråzoner! En femtedel av er lön går till kommunen. Kolla upp vad ni får för pengarna!

Bengt Wieslander,

Sjukvårdspartiet, Simrishamn

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons