Annons
Nyheter

Olycklig centrumpolicy

Nyheter • Publicerad 19 november 2008
Varthän, Ystad? Arkivbild: Sprisse Nilsson
Varthän, Ystad? Arkivbild: Sprisse NilssonFoto: 

I kväll antar kommunfullmäktige förslaget om ny handelspolicy för Ystad. Den innebär ett definitivt stopp för etablering av köpcentra, gallerior eller andra former av stora affärer utanför stadskärnan. I ytterområdena ska i stället etableras bensinmackar, handel med bilar, tunga varor och annan verksamhet som bedöms som "olämplig" inne i centrum.

Uppslutningen kring beslutet förväntas bli stort.

Annons

"Andra kommuner är avundsjuka på vår stadskärna. Att inte värna den vore att falla på eget grepp" har oppositionsråd Kent Mårtensson (s) försvarat den nya policyn. Thomas Lantz (m), hans kollega i kommunledningen menade i samma veva att den nya policyn innebär att det nu "aldrig blir något Ica Maxi i Ystad".

Omsorgen kring Ystads stadskärna är således stor.

Så stor att kommunens ledning verkar ha glömt bort att uppdraget att styra och besluta ska ske med samtliga kommuninvånares bästa för ögonen - det som med ett annat ord brukar kallas för den kommunala likställighetsprincipen.

Såväl förslagets innehåll som dess tillblivelse bär på frågetecken som kommunfullmäktiges åhörare förhoppningsvis får höra diskuteras under den debatt som borde föregå kvällens beslut:

Citygruppen har varit en pådrivande aktör i utformningen av de för centrumhandeln mycket gynnsamma reglerna. Men eftersom kommunen själv är medlem i och dessutom gruppens största bidragsgivare har politikerna försatt sig i en situation där man de facto förhandlar med sig själv. En tydligare rollfördelning mellan ett, låt vara fullständigt legitimt, särintresse som centrumhandeln och kommunen vore onekligen att föredra.

De nya reglerna innebär också en begränsning av etableringsfriheten.

Vi har till och med från kommunstyrelsens ordförande fått veta att ett namngivet företag inte göre sig besvär. Ett klargörande under kvällens debatt hur detta står upp till kommunallagens krav på likställighet vore på sin plats.

Liksom hur man anser att den nya policyn uppfyller EU:s krav på fri rörlighet för varor och tjänster.

Mötet börjar klockan 18.00 i gamla Rådhuset. Där sitter beslutsfattarna för en gångs skull på en stol vardera.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons