Annons
Nyheter

Politbyrån anger tonen

Barn- och utbildningsnämnden, bun, i Simrishamn lägger locket på. Tills man nått fram till ett beslut avser bun därför att ? i sann sovjetisk anda ? diskutera skolornas framtid bakom lyckta dörrar.
Nyheter • Publicerad 5 november 2002

Innan nämnden tagit beslut i frågan finner den heller inte någon anledning att låta allmänheten ta del av beslutsunderlag till omorganisation eller budget.Ryktesspridningen kring Simrishamns byskolor föranledde buns viceordförande Carl-Göran Svensson (c) att föreslå total tystnad från nämndens sida i skolfrågan. ?Jag förutsätter därför, att tills beslut har fattats i nämnden om den framtida organisationen, så finns det inga förslag att gå ut med till allmänheten?, skrev Svensson till bun den 4 september.Förslaget är anmärkningsvärt. Dels för att det förutsätter att diskussionen kring den brännande skolfrågan i Simrishamn ska ske i det fördolda. Men framförallt för att det bortser från att alla förslag automatiskt blir offentliga handlingar den stund de föreläggs nämndens arbetsutskott. Anmärkningsvärt är också det faktum att en enig barn- och utbildningsnämnd i torsdag ställde sig bakom förslaget. Skrivelsen framhåller trots allt ett partis - centerns ? syn på skolpolitiken, till exempel att byskolorna ska behållas till varje pris.Kanske var det Svenssons resonemang kring politikerrollen som var avgörande för att ingen ledamot reserverade sig vid sammanträdet: ?Vi vill med denna markering tala om, att hur den framtida organisationen av våra skolor ska se ut, är en politisk fråga och att den då skall bestämmas av politiker i bun och ingen annan stans eftersom det är buns ansvarsområde?, skriver Svensson med maktfullkomlig arrogans.Skolan i Simrishamn brottas med djupa ekonomiska problem. När förre bun-chefen Fredrik Röstenius fick silkessnöret i augusti beräknades förvaltningens minus till över 10 miljoner kronor för i år. Prognosen för år 2003 räknade med ett minus på 27 miljoner kronor. De konsulter som efterträtt den avpolletterade skolchefen är försenade med det förslag till budget som enligt planerna ska vara klubbade den 21 november. Samtidigt med underskotten dras kommunen med köer till barnomsorg och fritidsplatser.Skolans framtid i Simrishamn omgärdas av rykten och spekulationer. Det beror inte minst på hemlighetsmakeriet från förvaltning och politiker.En öppen diskussion kring de olika alternativen hade kunnat rensa luften från all osund ryktesspridning. Dessvärre gör barn- och utbildningsnämnden tvärt om och skapar ytterligare grogrund för misstänksamhet och oro.Politiska beslut ska kunna granskas av väljare och diskuteras i media också innan de fattas. Skolfrågorna i Simrishamn är svårlösta. Om bun uppför sig som politbyrån lär det också bli värre innan det blir bättre.

Ola Tedin ola.tedin@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons