Annons
Nyheter

Råd till bostad

Nyheter • Publicerad 19 juli 2007
Bostadspriset bestäms på sikt av vad folk har råd att betala för dem.
Bostadspriset bestäms på sikt av vad folk har råd att betala för dem.Foto: 

En spekulationsbubbla i amerikanska högrisklån hotar att dra hela USA-börsen med sig nedåt. Även om bostadspriserna här hemma fortfarande stiger, finns det goda skäl för alla med bolåneskulder att se om sitt hus i god tid. Höga räntor och sjunkande priser kan komma snabbare än anat.

Börserna i USA backade natten till i går sedan det visat sig att anrika investeringsbanken Bear Sterns förlorat kraftigt på investeringar i bostadslånemarknaden. Centralbankschefen Ben Bernanke sade sig vara oroad, men hade bibehållet förtroende för lånesystemet.

Annons

Analytiker fruktar nu att den sedan länge förutspådda bostadslånebubblan nu ska spricka. Framförallt är det högrisklån och villalån utan täckning som driver på.

Samtidigt fortsätter prisökningen här hemma på villor och bostadsrätter, i alla fall i storstadsområdena. Enligt SBAB:S mäklarbarometer för landets tre storstadsområden var prisökningarna på bostadsrätter och småhus under årets andra kvartal de högsta sedan barometern startade 2005. Även inför det tredje kvartalet förväntar landets mäklare en fortsatt prisökning, om än i måttligare takt.

De slopade förmögenhets- och fastighetsskatterna har drivit på prisökningen av vad en del bedömare redan för ett år sedan kallade för en fastighetsbubbla. tillsammans med de fortfarande relativt sett mycket låga räntorna och den rådande högkonjunkturen har skattesänkningarna bidragit till att prisrallyt fortsätter.

Den som ger sig på att byta upp sig på bostadsmarknaden i sommar och i höst gör klokt i att se över finansieringen. För i dag, när ytterligare 100 000 kronor i lån vid en rörlig ränta på fyra procent bara kostar några hundra i månaden, kan det bli frestande att ta till överbud.

Men drömhuset kan lätt förvandlas till en ekonomisk mardröm. Räntorna är historiskt låga och såväl Riksbank som affärsbanker räknar med märkbart högre räntor redan nästa år. Även om systemet för privatlån till boende är annorlunda än det i USA, finns det risk för att även Sverige drabbas av en bostadskollaps om räntor och därmed lånekostnaderna börjar raka i höjden.

Den som lyckas köpa billigt och sälja dyrt är naturligtvis att gratulera. Men säljare är också för det mesta köpare - alla ska vi ju trots allt ha någon stans att bo. I botten ligger också det enkla - men avgörande - faktum att priset på en bostad spå lång sikt avgörs av vad man har råd att betala för den.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons