Annons
Nyheter

Region Skåne, modell s

Socialdemokraternas distriktsstyrelse har presenterat sitt förslag på nytt framtidsprogram för Skåne.Det kanske skulle dedicerats till Percy Liedholm (m) och Kay Vilhelm Winqvist (fp).
Nyheter • Publicerad 13 februari 2002

Socialdemokraterna passar på att ta åt sig äran för att partiet under innevarande mandatperiod lyckats genomföra gratis sjukvård för alla barn- och ungdomar upp till 19 år. I själva verket var det slumpen som genomdrev reformen eftersom den blev resultatet av en feltryckning av ovan nämnda borgerliga politiker vid en tillkrånglad omröstning vid regionfullmäktiges sammanträde i Kristianstad i slutet av oktober förra året. Med tanke på att tilltaget kostade regionen ytterligare 50 miljoner i ett budgetläge som närmar sig fritt fall ger självberömmet en fadd bismak. Att de gamla sossetakterna fortfarande sitter i märks också på förslaget om tilldelning av läkare. Valfrihet i vården modell s är att en "patientansvarig legitimerad läkare ska utses för varje patient." Sjuksköterska kan den enskilde vårdsökaren dock få lov att få välja själv, i fall han eller hon skulle begära det. Varför inte också läkare skulle kunna väljas är därför obegripligt. Att privatiseringen av vården avvisas i programmet är därför heller ingen uppseendeväckande nyhet i partistyrelsens förslag till framtidsprogram. I stället för att stoppa öppningen mot alternativa lösningar i vården ska den tillbaka in i den gamla planmodellen. ?Sjukvården ska vara demokratiskt styrd?, fastslår partistyrelsen. Visst, men det betyder inte att socialdemokraternas modell skulle innebära just det. Vårdbehov och vårdönskemål kan inte planeras fram, det är också osannolikt att det skulle få ner de galopperande budgetunderskottet i regionen, som närmat sig miljardstrecket. Tvärt om skulle säkerligen en skrotning av det nuvarande beställarsystemet i sig medföra stora kostnader. För en region vars vårdapparat genomlidit flera stora omorganisationer och en stor sammanslagning skulle det bara innebära ytterligare kostnader såväl i pengar som i energi. Skrivningen om regionens andra ansvarsområden känns inte heller speciellt fräscht eller nytänkande. Idrotten och föreningslivet ska värnas för att det är de största folkrörelserna. Att allt fler ungdomar vänder den ryggen ses inte som en brist hos föreningarna och dess idéer, utan som en oroande utveckling som måste få samhällets stöd för att kunna vändas. Tillbaks till de kollektiva lösningarna alltså, även om allt fler tappat intresset för dem. Att de flesta ungdomar är individualister som faktiskt vill tänka själva ska tydligen inte uppmuntras. Modellen ger inga nya lösningar på de gamla problemen. Regionens framtid vilar otryggt om den ska utvecklas enligt de linjer som socialdemokraterna presenterade i går. Skåne är verkligen värt mer än så.

Ola Tedin ola.tedin@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons