Annons
Nyheter

Röd flirt

Det flörtas i politiken och det blinkas över blockgränser. Detta trots att alla förståsigpåare har sagt att blockpolitiken starkare än någonsin.
Nyheter • Publicerad 27 november 2009
Mona Sahlin.
Mona Sahlin.Foto: 

Efter DN/Synovates opinionsmätning som ger Sverigedemokraterna 4,7 procent menar S-ledaren Mona Sahlin att det behövs majoritetsregering efter valet 2010 för att inte ge SD inflytande om de når riksdagen.

Mona Sahlin har helt rätt. Majoritetsregering är att föredra. Och även om Socialdemokraterna i princip alltid lett en minoritetsregering så det mycket mer stabilt med ett starkt stöd i riksdagen, förutsatt att majoriteten vill och genomför något.

Annons

Mona Sahlin menar att det då vore rimligt att bjuda in Folkpartiet och Centerpartiet i den rödgröna gemenskapen. Men här tänker hon väl ändå lite fel? Centerpartiet är det parti i Sverige som vill gå längst i att liberalisera arbetsmarknadspolitiken, Folkpartiet är inte långt efter. Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet vill göra minst.

Folkpartiet och Moderaterna har tidigare sagt att de gärna samarbetar med Miljöpartiet om SD fick en vågmästarroll. Det är rimligt, MP är ett mittemellan parti – det ligger någonstans mellan alliansen och de röda.

Hur man ska hantera Sverigedemokraterna om de når riksdagen är inte enkelt. Det finns den väg som de flesta etablerade partier verkar vilja gå – att runda dem, att gå över blockgränsen för att på så vis kunna regera utan något stöd från SD.

Det kan ge SD näring och göra dem större. För om de missnöjda inte får något ut för sin missnöjesröst kan partiet mycket väl växa och bli större.

Det är också enkelt att göra en anklagelseakt av hanteringen, oavsett hur den ser ut. Mona Sahlin upprepar papegojlikt att hon inte hört Reinfeldt ta avstånd från SD och på så sätt ger Sahlin Sverigedemokraterna huvudrollen i en valrörelse som borde handla om så mycket mer.

Samtidigt kan Mona Sahlin göra sig själv och sitt parti en otjänst. Vi minns Centerns Olof Johansson som ville regera med vem som helst bara han fick makten. Folkpartiets Bengt Westerberg är en annan partiledare som flörtade med andra sidan - dessutom samtidigt som han satt i regering med de övriga borgerliga partierna. Historien visar att väljarna inte gillar vänstrande politiker.

Om Sverigedemokraterna kommer in och inget block får majoritet måste allt upp på bordet. Det går inte att nu, knappt elva månader före valet, avgöra vad som då sker.

Så vad vill Mona Sahlin uppnå? Hon vill skrämma väljarna med borgarna anno 1991. Då regerade de med passivt stöd från Ny Demokrati. Det var verkligen inte bra – men samtidigt förtäljer historien att NyD satt en mandatperiod och har inte setts till sedan dess. Så kan det också bli när missnöjet får makt.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons