Annons
Nyheter

Sämst vård av döende

Nyheter • Publicerad 4 november 2008

Det har varit ont om positiva nyheter från sjukhuset i Ystad. Den ortopediska verksamheten dräneras på läkare och tenderar att helt försvinna, lika illa ser det ut att bli med mammografin som riskerar att hamna i Kristianstad. Inte ens när vi närmar oss livets slut ser det som om vårdapparaten klarar att ta hand om oss. Uppgifter i en Malmö-tidning visar att tillsynen av döende i Ystad- Österlen-området är den sämsta i Region Skåne.

Det finns till exempel inte en enda plats för avancerad hemsjukvård i vårt område medan det i Skåne som helhet finns nära 16 platser per 100 000 invånare. Lite bättre är det med de så kallade hospisplatserna där det finns 6,6 platser i Ystad-Österlenområdet och 6,0 i Skåne. Samma källa uppger att den så kallade Närsjukvårdsberedningen i Region Skåne väntas - efter utredning- föreslå en förstärkning av den här vården i Ystad-Österlenområdet. Förhoppningen är att man då kan svinga sig upp till den miniminivå som Europarådet föreslår nämligen 5 hospisplatser och 20-30 hemsjukvårdplatser per 100 000 invånare, även det är siffror som ligger under vad övriga Skåne har i dag.

Det skulle vara av stort värde om någon ansvarig inom Region Skåne kan förklara varför Ystad-Österlenområdet är så missgynnat jämfört med andra områden i regionen, dör vi mer "lugnt och stilla" jämfört med andra!?

Staffan Björnberg, fpYstad
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons