Annons
Nyheter

Sänkt skatt hjälper

Nyheter • Publicerad 10 november 2008
Miljöbilen – överskattad.
Miljöbilen – överskattad.Foto: 

Moderaterna har lagt sig på centerpartiets linje i frågan om fordonsbeskattning av så kallade miljöbilar. Centern har föreslagit att miljöbilar ska slippa fordonsskatt i tre till fem år. Moderaterna lägger sig nu i ett utspel i helgen salomoniskt på - fyra år.

Man kan dock fråga sig varför moderaterna bedömer att den sänkta fordonsskatten inte kan införas förrän i nästa mandatperiod. När regeringar vill vänta med att införa reformer till efter ett val handlar det oftast om att man vill göra frågan till en valfråga. Det gäller till exempel det nya betygssystemet som presenterades i förra veckan. Betygen rymmer möjligheten att splittra oppositionen eftersom så starka krafter inom vänstern är emot betyg över huvud taget. Men en skattefrihet för miljöbilar torde oppositionspartierna unisont bara tycka bra om - snarare lär de väl komma med överbud så att regeringen i stället framstår som det mindre miljöengagerade alternativet.

Annons

Den premie om 10 000 kronor som ges vid köp av ny miljöbil slopas redan i sommar, ett halvår innan det var tänkt. Förslaget om fordonsskattefrihet är dock bättre. En skattesänkning är från liberal utgångspunkt principiellt alltid att föredra framför ett bidrag, om det är praktiskt möjligt.

En annan principiell fråga gäller om staten över huvud taget ska påverka människors konsumtionsval, genom till exempel ekonomiska styrmedel? Inte i onödan, blir svaret. I den perfekta marknadsekonomin gör konsumenterna alltid rationella val. Men miljön tar i sig självt inte ut någon kostnad – det är "gratis" om inte staten träder in som den part som debiterar miljöpåverkan och omsätter den i kronor och ören.

Därav miljöbilspremien. Så varför slopades den? Jo, därför att den helt enkelt blev för bra – väldigt många fler än beräknat har köpt miljöbil. Det blev helt krasst dyrt för staten. I sådana lägen är det förstås värt för en regering att fundera över om en premie verkligen behövs. Syftet uppnås ju i alla fall. Men nog ger det ett litet egendomligt intryck att stödet för miljöbilsköp plötsligt slopas, till och med i förtid. Är koldioxidmålet redan nått?

Signaleffekten ska därför inte underskattas när centern och moderaterna föreslår en fortsatt ekonomisk morot för miljöbilsköp. Bilköparna får känna att det lönar sig under en flerårig tid att äga en miljöbil, och den så hårt pressade bilindustrin ser att det trots allt finns chans att sälja nya bilar - bara de har den mest miljövänliga tekniken som finns för tillfället.

En annan aspekt på det hela är att det i ekonomiska kristider ofta är nödvändigt med stimulanser som gynnar konsumtion. Om sådana stimulanser också gynnar miljön, så är det svårt att se att de inte skulle vara försvarbara.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons