Annons
Nyheter

Sd i Simrishamn bekänner färg

Nyheter • Publicerad 3 juli 2007

I valet i höstas fick sverigedemokraterna två mandat i Simrishamn. Hittills har de inte märkts alls i kommunfullmäktiges debatter förrän vid vårens sista sammankomst 25 juni. Vilken fråga var det då som fick partiets representant Mats Thuresson upp i talarstolen? Jo, givetvis var det invandrarfrågan, om Simrishamn utöver sin flyktingkvot också skulle ta emot ensamkommande flyktingbarn.

I Sverige har vi levt i fred i 200 år. Vi kan inte föreställa oss vad det innebär att leva i de krigssituationer som just nu pågår runtom i världen. Om dina närmaste ständigt skadas eller dödas runt omkring dig, om bomber exploderar överallt, i skolor, tempel eller på marknadsplatser, om du inte vet om du kan skicka ditt barn att handla bröd för barnet kanske inte kommer levande tillbaka - då kanske du gör som många föräldrar i Irak och i andra krigshärjade områden: säljer allt du har för att få råd att skicka dina barn i säkerhet.

Annons

I nutidens krig är det civilbefolkningen som drabbas värst. I exempelvis Irak beräknar man att mellan 66 000 (www.iraqbodycount.org) och 100 000 ( Lancet 29 oktober 2006) civila dödats till följd av kriget. Och våldet ökar: hela 44 procent av alla civila dödsoffer har inträffat under det senaste krigsåret.

Till Sverige kom förra året 820 ensamma asylsökande flyktingbarn. Hur tror du att en ensam 16-åring känner sig, hitskickad från sin familj, sina kompisar, sin hemvanda miljö för att plötsligt försöka klara sig på egen hand i ett land där han varken kan språket eller alfabetet? Sverigedemokraten Mats Thuresson kan tydligen inte alls tänka sig in i den situationen. Han tror, att 16-åringen kommit till Sverige för att kunna få hit resten av sin familj så att de ska kunna leva på det svenska trygghetssystemet.

Dessutom: de asylsökande som från olika krigssituationer söker skydd i vårt land, de kommer växa upp, utbilda sig, få arbeten och så småningom bidra till de skatter som hjälper de svaga i vårt samhälle. Sverige behöver ju arbetskraftsinvandring. I Mats Thuressons och sverigedemokraternas värld har man inte den helhetssynen.

Stefan Einhorn visar i sin bok "Konsten att vara snäll" (Forum, 2005) att de samhällen som överlevt är de, där människor kunnat fungera i grupp och ömsesidigt hjälpt varandra - annars skulle ju människorna antingen slå ihjäl varandra eller duka under för den omkringliggande naturerns faror. Darwins utvecklingsteori innebär, att det är de bäst lämpade i en art som överlever. Den som enbart visar aggression och att han alltid är sig själv närmast, den fungerar inte när det gäller att bygga samhällen. De bäst lämpade för artens fortbestånd är i stället de som kan samarbeta, som ställer upp när deras hjälp behövs och som då vet, att när de själva är i nöd de kan räkna med bistånd.

Kommunfullmäktige i Simrishamn beslöt enhälligt 25 juni att välkomna ensamkommande flyktingbarn till kommunen.Det är att visa medmänsklig solidaritet. Vi är stolta över att tillhöra Simrishamns kommun!

Susanne Ringskog Vagnhammar (s), Karl-Erik Olsson, oppositionsråd (s), Simrishamn

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons