Annons
Nyheter

Simrishamn dålig barnkommun

Nyheter • Publicerad 11 november 2008
Simrishamn har stora barngrupper i barnomsorgen och höga avgifter i musikskolan.
Simrishamn har stora barngrupper i barnomsorgen och höga avgifter i musikskolan.Foto: 

Simrishamns kommun är i stort behov av fler barnfamiljer. De senaste åren har födelsetalet stannat på knappt 140. I år är hittills endast 103 födda. Näringsminister Maud Olofsson (c) har sagt att man på antalet födda kan se hur lyckosam den förda politiken är. Det är alltså inget bra betyg hon ger sina borgerliga vänner i Simrishamn.

Barnen är i dubbel bemärkelse vår framtid. Utan barn stannar både livet och kommunen. Det är åter på sin plats att erinra om kommunens devis; "Simrishamn - en plats för livet".

Annons

Barnen är vår viktigaste framtidsinvestering och vad som försummas idag kan vi få betala dyrt för i framtiden såväl ekonomiskt som socialt. Vi socialdemokrater har år efter år betonat att trenden måste brytas och kommunen måste i tanke, ord och handling visa att vi satsar på barnen, skolan och barnomsorgen och annat av vikt för barnfamiljerna. Simrishamn måste bli en profilkommun på området för att vända trenden. För att lyckas med detta går det inte att år efter år ha bland de största barngrupperna i landet i barnomsorgen. Bland annat kunde föräldrar i Skillinge i höstas konstatera att det vid ett tillfälle gick två anställda på 22 barn. Bland landets 290 kommuner har Simrishamn varit sämt i landet enligt skolverkets redovisningar. Under stark påverkan ifrån vårt parti dock en viss förbättring skett.

En barnvänlig kommun kan inte redovisa förhållanden som dessa och när vi med skärpa påtalar situationen och behovet av förstärkningar mötts vi av motstånd. Vi har ifrån såväl den politikska majoriteten som från tjänstemannahåll fått veta att alla är mycket nöjda, inklusive personalen, och att det bara är vi som svartmålar och vill kommunen illa. Vårt parti besöker verksamheterna så ofta vi kan och då är det helt andra signaler vi får. Socialdemokraterna har också tagit kampen för att i kulturkommen Simrishamn hålla avgifterna nere i musikskolan. Att sänka dessa lyckades vi äntligen få gehör för förra året efter flera års strid med de borgerliga partierna. I vår strävan att underlätta för alla barnfamiljer har vi nu också föreslagit att en syskonavgift inom musikskolan införs så att det blir billigare för barnrika familjer. Verksamheten fyller även en stor social funktion och fångar upp många barns/ungdomar intresse. Satsningen stannar vid blygsamma 22 000 kronor i en budget på 336 miljoner. Trots detta har de borgerliga partierna i kommunstyrelsen stoppat förslaget och vi har fått veta att det är på grund av ideologiska skäl. Inte nog med det. Nu inför majoriteten även årliga indexuppräkningar på kulturskolans avgifter. Ideologion går alltså ut på högre avgifter och inga rabatter till barnrika familjer. Inte heller detta är lämpliga signaler att skicka ut om man vill få fler barn i sin kommun.

Folkpartiet som i bun röstade för syskonavgifterna, och då uppgav att de pratat sig samman i partiet, lade sig alltså sedan sin vana trogen platt i kommunstyrelsen inför moderaterna och röstade plötsligt emot förslaget. Man lyssnade mera på kommunalrådet än på sin egen partivän i facknämnden bun och de insändare som uppmanat partiet att stå på sig och värna den liberala åsiktsfriheten. Erinras också om folkpartisten Staffan Ivarssons debattartikel där han påtalar partiets hållning. Även om det nu är att vara kluven att vara liberal är det synd att denna påvisade kluvenhet och oförmåga att kunna samla ens sina egna krafter i partiet ska gå ut över barnfamiljerna. I kommunfullmäktige den 24 november har dock folkpartiet ännu chansen att visa vad de går för: Självständighet och eget tänkande eller bara passivt stödparti åt moderaterna när det verkligen gäller?

Christer Grankvist (s)Simrishamn
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons