Annons
Nyheter

Skrämmande skola

En kristen friskola i Örebro, Sofiaskolan, har fått allvarlig kritik av Skolverket.Tyvärr kan dess metoder ge friskolekritikerna ytterligare vatten på sin kvarn. Det vore illa.
Nyheter • Publicerad 26 februari 2002

Verket har undersökt skolans verksamhet efter kritik från en före detta lärare. Denne hävdade bland annat att undervisningen präglades av ?skrämselkristendom? och att skolan inte klarade av att ge eleverna tillräckliga kunskaper och hade få behöriga lärare. Skolans ledning poängterar att dess undervisning ska ske utifrån ett bibliskt perspektiv och att kristendomen ska prägla all undervisning. Skolverket har därför också kritiserat just detta, bland annat för att man i ämnet matematik talar om att ?Gud är absolut? och ?Skapelsen är matematisk?. Skolan är ett kärt och kontroversiellt ämne ? de allra flesta har en mening om den. Oavsett om de har egna barn i skolåldern eller inte, så har alla människor i alla fall själv personlig erfarenhet av längre eller kortare skolgång. I Ystad öppnar snart kommunens första friskola, Kunskapsskolan. Även om Ystads nya friskola inte kan anses extrem i någon inriktning, möjligen med undantag för en uttalad tonvikt på kvalitet, har debatten varit livlig kring dess etablering. Sverige fick sina första friskolor först under den förra borgerliga regeringsperioden, 1991-1994. Genombrottet för dessa alternativa undervisningsformer kom efter ett långvarigt motstånd från inte minst socialdemokratin. Men att det behövs alternativ inom undervisning börjar bli mer och mer självklart i vårt land. Här har också blickarna över sundet inspirerat. I Danmark har fristående skolor en lång tradition och ? inte minst bland radikaler och liberaler ? en stark ställning. Men trots det finns det starka motståndsfickor mot friskolorna. I Ystad har socialdemokraternas partisekreterare Leif Haglund i två debattartiklar är på sidan 2 gått till häftigt angrepp. Bland annat har han beskyllt skolan för att främja elitism och bidra till segregeringen av samhället. Där har heller inte konfessionella idéer som ligger bakom Örebroskolan, någonting att hämta. Religion och utbildning har svårt att samsas och Sofiaskolans exempel visar återigen hur svårt det är att kombinera bokstavstro med modern utbildning. Tyvärr kan den kristna Sofisaskolans metoder därför ge friskolekritikerna ytterligare vatten på sin kvarn. Det vore illa. Vad alla behöver är tillgång till bra och varierande utbildningar ? i friskolor såväl som kommunala och andra former. Men för att nå dit behöver vi varken ?skrämselkristendom? eller annan skrämselpropaganda.

Ola Tedin ola.tedin@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons