Annons
Nyheter

Stefan Löfven mitt i kriget

Stefan Löfven befann sig under tisdagen några mil från krigets epicentrum. En viktig markering.
Publicerad 25 oktober 2016
Stefan Löfven hos de svenska  strykorna i norra Irak. Foto: Foto: Regeringskansliet
Stefan Löfven hos de svenska strykorna i norra Irak. Foto: Foto: Regeringskansliet

Sverige utökar sin styrka i irakiska kurdistan från 35 till 70 soldater. Med det budskapet kom statsminister Stefan Löfven till den regionala regeringen i irakiska Kurdistan och dess premiärminister Nechervan Barzani i Erbil. Bara några mil från Erbil pågår de hårda strider omkring Mosul. Få eller inga svenska statsministrar har befunnit sig på så kort avstånd från pågående krig. Det är en symbol för hur nära Sverige faktiskt är kriget. Svenska soldater deltar inte direkt i striderna men utbildar kurdiska peshmergasoldater. Stefam Löfven besökte också dem.

Det svenska deltagandet i kriget mot IS kunde ha varit mer omfattande, men Stefan Löfvens närvaro är ändå viktig. Att han är på plats i stridens hetta har drunknat i uppmärksamheten kring besöket i Saudiarabien, men är egentligen av starkare betydelse.

Annons

Möjligen tar Stefan Löfven ytterligare en risk i sitt förhållande till Miljöpartiet, men det är i sammanhanget sekundärt.

Det viktiga är att Sverige har en statsminister som när det hettar till har modet befinna sig på plats.

Sverige har en roll att spela i kampen mot terrorismen.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons