Annons
Nyheter

Tid för läkarbili Sydost

Nyheter • Publicerad 10 juli 2007

Svar till Ragnar Lönnäng angående prehospitalt läkarstöd i sydöstra Skåne, YA 27/6 2007.

Som Ragnar Lönnäng mycket riktigt påpekade överräckte min kollega Anne - Maj Åberg (s) en symbolisk "påminnelsegåva" till Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Henrik Hammar (m) vid senaste regionfullmäktigemötet.

Annons

Anledningen till den lilla gåvan är att vi i det socialdemokratiska förslaget till planeringsramar 2007 har föreslagit att Ystad lasarett ska fullfölja de planer och beslut som sedan länge vidtagits för att ge även sydöstra Skåne prehospitalt läkarstöd.

Den prehospitala verksamheten föreslogs köra igång som tidigare planerat 1 juli 2007. Verksamheten ska fungera som en resurs- och kompetensförstärkning för ambulanserna, utöka hembesöksverksamheten samt vara, precis som på de andra akutsjukhusen, en resursökning för akutmottagningen på Ystad lasarett

De prehospitala teamet är igång i resten av Skåne sedan 1 maj 2005 och nu menar vi socialdemokrater att det är hög tid, när det finns ekonomiska resurser till det, prioritera om i budgeten och köra igång läkarbilen även i sydost.

Jag vidhåller nu, precis som tidigare, att det handlar om en jämnlikhetsfråga - den vård som ges av Region Skåne skall vara likvärdig över hela regionen och Österlenborna skall ha rätt till samma trygghet som andra skåningar om olyckan skulle vara framme. Slutligen ska inte Ystad lasarett behandlas annorlunda än de andra akutsjukhusen i Region Skåne.

Gertrud Ekman

Ledamot (s) i regionfullmäktige i Region Skåne

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons