Annons
Nyheter

Torsk för torsken

Förr sa man att om sill var dyrt, vore det en delikatess. Tyvärr gäller talesättet i allra högsta grad i dag. För torsken.Den är mycket god - och dessvärre så sällsynt att den numera betingar fantasipriser.
Nyheter • Publicerad 8 februari 2002

Både på Västkusten och i Östersjön är läget allvarligt och fångsterna är i dag en femtedel av vad de var för 20 år sedan. Orsaken är främst utfiskning men minskad syrehalt har också spelat in. Det gör att många forskare är övertygade om att ett totalstopp för torskfiske i två år måste till om inte fisken ska försvinna för gott. "Vi fiskar nu av ett bestånd som är kanske en tredjedel så stort som det ursprungliga. Alla biologer vet att man inte bör fiska alls på så små bestånd", sade fiskebiologen vid Stockholms universitet, Sture Hansson, till TT i förra veckan. Men jordbruksminister Margareta Winberg har aviserat att ett totalt fiskestopp inte är aktuellt. Dels för att det skulle knäcka fiskeri-näringen, dels för att Sverige inte kan besluta ensamt om fisket i Östersjön. Övriga EU- länder och andra randstater är också inblandade. Men en skärpning är på gång inom EU. Fiskekvoterna har reducerats drastiskt i euro-peiska vatten. EU-kommissionen har också föreslagit kraftiga nedskärningar av ländernas fiskeflottor. "Den som till äventyrs försöker livnära sig på fiske är i dag trängd från två håll. För det första håller fisken på att ta slut. För det andra innehåller den fisk man trots allt får upp dioxiner och andra gifter som kanske gör den otjänlig som människoföda". Att fisket i Östersjön har problem är därför ett understatement. Fiskarna drabbas dessvärre också hur problemet än angrips. Det föreslagna stoppet på två år innebär att många fiskare förlorar sin inkomst och sina båtar i väntan på att beståndet ska återhämta sig. Görs ingenting riskerar torsken att ta slut för gott. För dem som har sin utkomst av havet blir det som att välja mellan pest och kolera. Men fisken måste trots allt ges en chans att återhämta sig. Fiskerinäringen står därför inför valet att antingen fortsätta och fiska tills torsken tar slut för gott. Eller bita i det sura äpplet nu och ge torskbeståndet en chans att komma tillbaka. Det sistnämda kanske på sikt blir det minst dåliga. För om ingenting görs finns om några år varken fiskare eller fisk.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons