Annons
Nyheter

Uppskattat besked

Det blir ingen skattehöjning i Ystad under de närmaste två åren. Det blev resultatet när kommunfullmäktige i torsdags klubbade budgeten för år 2003 till 2005. Beskedet är uppskattat. En skattehöjning är inte rätt sätt för Ystad att lösa sina problem.
Nyheter • Publicerad 24 november 2002

Ystad har inte höjt kommunalskatten på 18 år och efter förra torsdagens fullmäktigesammanträde stod det klart att den förblir oförändrad åtminstone i två år till.?I detta skede vill vi inte höja skatten. Nästa år höjs ju landstingsskatten och vi höjer våra taxor. Det kommer att slå hårt?, förklarade blivande kommunalrådet Kent Mårtensson (s) för YA i fredags.Beslutet kom en aning oväntat. Det nya styret med socialdemokraten Kent Mårtensson i spetsen har tiden efter valet lämnat frågan om en justering uppåt öppen. Dessutom handlade fullmäktige mot Kommunförbundets experter, som för mindre än 14 dagar sedan rekommenderade en höjning på 50 öre.Kommunförbundets granskning av Ystads ekonomi pekade på att kommunen har aningen för hög investeringstakt. Den oförändrade skattesatsen innebär därför att Ystad avstår från några investeringar. Bland annat får den tänkta ombyggnaden av färjeterminalen i hamnen på 19 miljoner vänta.Ombyggnaden i hamnen är en produktiv investering, det vill säga att den kan leda till att inkomsterna ökar till hamnen och därmed stadens kassa. Att sådana skjuts på framtiden är därför ett tydligt tecken på att kommunens ekonomi står inför svåra prövningar.Ett annat område som sannolikt blir mycket resurskrävande i framtiden är åldringsvården. I hela Västeuropa blir de äldre allt fler och de arbetande allt färre. Ystad utgör inget undantag på den punkten. Tvärt om är utvecklingen långt framskriden. Om de åldrande ystadsborna ska kunna bli omhändertagna i framtiden måste det helt enkelt flytta hit människor i arbetsför ålder och som har eller skaffar egna barn.Den bästa långsiktiga lösningen för Ystad och de andra SÖSK-kommunerna är att öka sin befolkning. Kommunen är attraktiv och ligger inom pendlingsavstånd från det expansiva Malmö-Lundområdet.En återhållen skattepolitik blir i det sammanhanget en grundförutsättning för att kommunen ska kunna växa.

Ola Tedin ola.tedin@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons