Annons
Nyheter

Ut ur garderoben

Nyheter • Publicerad 20 juni 2006

Centerpartiet har svårt med integrationen, visar en undersökning som Ekot gjort. Partiet har färre kandidater med invandrarbakgrund än vad de främlingsfientliga National- och Sverigedemokraterna har. Betecknande nog är representationen också lägre på lokal- än på det nationella planet. Detta trots att även icke-medborgare kan väljas in i kommun- och landstingsfullmäktige. Sex procent av partiets kandidater på riskdagslistorna är födda utomlands. För kommunalvalen är motsvarande siffra fyra procent.

Den låga representationen är kanske inte så överraskande. Centerpartiet har ett delvis mörkt förflutet som, trots partiledaren Maud Olofssons löfte, ännu inte till fullo vädrats ut. Att ledande centerpolitiker i Sjöbo så småningom hamnat i de extrema högerpartierna National- och Sverigedemokraterna är ett faktum som också bär syn för sägen.

Annons

De nysvenskar med håg för politik är kanske därför inte allt för tilltalade av vare sig centerns historiska bagage med grumliga föreställningar om rashygien eller dess sentida efterföljare i Sjöbo och annorstädes.

Partiet lovar nu bättring, enligt partisekreteraren Jöran Hägglund, och ska se över nomineringsprocessen.

Gott så. Men om man också slutligen kom till skott med att rensa ut de gamla liken ur garderoben vore förmodligen än mer vunnet.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons