Annons
Nyheter

utfiskning Torskproblemet

Nyheter • Publicerad 6 november 2008

Så vet vi det - finns så mycket torsk i Östersjön öster om Bornholm att fiskekvoterna kan utökas 15 procent i denna del. Problemet är att det inte finns någon svensk marknad. Torsken fångad i denna del är bojkottad. Där är många av de så kallade förståsigpåarna som uppmanat till bojkott.

Kungen gick för några år sedan ut och meddelade att han inte åt torsk fångad i Östersjön, en fadäs lika god som när han vill skjuta av en exploderande vargstam. Och det är inte så länge sedan en flicka, elev i en Malmö skola genom uppbackning av media, krävde en bojkott av torsk. Det hela blev heroiskt att den unga flickan blev något av torskens bästa vän och beskyddare genom den mediala uppbackningen. Hade det inte varit bättre, att någon förklarat att fisket av torsk i Östersjön inte var någon utfiskning.

Annons

Vad det handlade om är ett balanserat fiske, fritt från tjuvfiske. Nu går det inte att kritisera en ungdom för dess engagemang, även om det slår fel, när stora organisationer gör samma bedömningar och bojkottar torsken fångad här. Ja han stod där i TV, en miljöknutte anställd på Coop, och förklarade att där inte fanns någon torsk fångad i Östersjön i Coops sortiment. Om de nu vet så väl. Kanske har tjuvfiskad torsk genom omlastningar och nymärkningar nästlat sig dit. För detta med att stänga ute uppmuntrar till fusk. Och det är inte det öppna som utgör hotet då det också skapar möjligheten till kontrollen. Det är fusket med tjuvfisket som hotar beståndet.

Nu visar det sig att torsk fångad i Östersjön inte går att sälja i Sverige. Alla de duktiga förståsigpåarna har skapat ett motstånd, en tro att köp av Östersjötorsk utrotar torsken. Så därför exporteras torsken till Frankrike. Den beredda fisken transporteras i långtradare till Frankrike där den säljs. Antagligen är det så, att den svenska bojkotten inte slagit igenom där. Fransmännen känner inte till kungsorden om att torsken fångad i Östersjön inte får ätas. Medan den svenskfångade torsken fraktas till Frankrike äter vi i Sverige krokfångad torsk fiskad i Barents hav, i alla fall om vi köper fisken djupfryst på Coop. Fisk som är fångad två hundra mil norr om oss, i alla fall om vi bor här nere vid havet, där det finns gott om torsk enligt forskarna. Fisken som är fångad två hundra mil norr om oss fraktas sedan till Kina, hur långt det är dit vet jag ej, där den fileas och fryses ner, för att sedan fraktas tillbaka hit för att säljas i våra affärer under devisen ett gott miljöval.

Den torsk som finns här, precis utanför knuten, kanske bara en halv sjömil från stranden, dit jag går varje dag, ska säljas på export. Samtidigt importeras torsk som rest över halva jordklotet för att fileas i Kina och säljs i Coop och kanske andra affärer också. Detta kan jag inte förstå, att det är ett gott miljöval, snarare liknar det en mental härdsmälta. Så bojkotta fisken som åkt halva jorden runt och köp lagligt fiskad torsk från Östersjön.

Torbjörn Thorsson är fd kommunalråd (s) i Skurup

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons