Annons
Nyheter

Valfläsk på vårdens bekostnad

Vad gör man när man år efter år misslyckas skapa förutsättningar för fler jobb i näringslivet? Drar lärdom och lyssnar på andra? Funderar på om ens insatser kanske är fel eller otillräckliga? Tyvärr är det inte vad den socialdemokratiska regeringen har gjort i och med införandet av de så kallade plusjobben. Det hävdar Marita Sander-Schale, regionråd (fp) i Region Skåne och Percy Nessling, vice ordförande (fp) i miljö- och naturvårdsnämnden i Region Skåne.
Nyheter • Publicerad 18 januari 2006
Gardinhängarjobben kommit till Region Skåne. Personen på bilden har ingetsamband med innehållet i artikeln.
Gardinhängarjobben kommit till Region Skåne. Personen på bilden har ingetsamband med innehållet i artikeln.Foto: 

De allra flesta sansade personer skulle åtminstone reflektera över vad det är för fel man gör när man misslyckas år efter år. Detta gäller dock inte Sveriges nuvarande socialdemokratiska regering. Dennas slutsats blir i stället att göra mer av samma sak. De åtgärder som inte fungerat under tio år skall tydligen plötsligt bli verksamma och åstadkomma en reell förändring. Tala om ologiskt och obegåvat.

De så kallade plusjobben, eller "gardinhängarjobben", har nu dragit igång. Runt 6000 miljoner kronor skall användas till att förse 20 000 personer som varit arbetslösa i minst 2 år med sysselsättning inom offentlig sektor under två år. Till detta kommer de extra kostnader som respektive kommun eller landsting får genom att anordna denna sysselsättning. Beräkningar visar att man kan räkna med 20 000 till 30 000 kronor i extra kostnader per år och plusjobbare, det vill säga totalt runt 1000 miljoner kronor till.

Annons

För Region Skånes del innebär det att 40-60 miljoner kronor under två år förs över från sjukvården till att finansiera socialdemokraternas valfläsk.

Plusjobben är inga riktiga jobb, och betraktas inte heller som sådana. Plusjobbaren får inte rätt till a-kassa och omfattas inte av de normala lagar som gäller vid anställning. Han eller hon skall inte heller, enligt direktiven, utföra ordinarie arbetsuppgifter. En uttalad tanke är att plusjobbarna efter de två åren skall beredas plats i ett ordinarie arbete hos den arbetsgivare som han eller hon plusjobbat för. Om två år skall alltså Region Skåne svälla med 1000 anställda är det tydligen tänkt, detta till en kostnad av runt 500 miljoner kronor per år. Hur skall det finansieras?

Att Region Skånes nuvarande ledning vill bidra till en socialdemokratisk valseger till hösten är inte förvånande. Det är dock både oansvarigt och överraskande att man, med bakgrund av de ekonomiska bekymmer som Region Skåne dragits med under lång tid, dels drar på sig helt onödiga kostnader nu, dels intecknar höga kostnader i framtiden.

Vi kan inte se denna åtgärd som annat än en cynisk lek med utsatta människors dyrbara tid. I stället för att ges chansen till riktiga jobb dras de in i dessa plusjobb och blir brickor i regeringen Perssons valtaktiska spel. Makten är hotad och då finns tydligen inga hämningar.

Sällan har väl behovet av en ny regering i Sverige varit så uppenbart. Den socialdemokratiska regeringen har tydligen totalt tappat fattningen, och den (s)-styrda ledningen i Region Skåne följer samma spår. Man släcker inte en eld genom att hälla på mer fotogen, och man löser inte arbetslösheten i Skåne genom plusjobb.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons