Annons
Nyheter

Valvind för Skurup

Som sannolikt första kommun i Sverige går Skurup till folkomröstning om vindkraftens framtid. I samband med de allmänna valen ska kommuninvånarna säga sin mening om de planerade vindkraftverken till havs.
Nyheter • Publicerad 12 mars 2002

Efter en kort debatt i kommunfullmäktige i måndags kväll beslöt församlingen att genomföra omröstningen den 15 september. Resultatet - ja eller nej till havsbaserade vindkraftverk inom kommunens territorium - är enbart rådgivande. Skurupsborna har således ingen formell möjlighet, utöver att på detta sätt göra sina röster hörda, att påverka planerna på en vindkraftspark cirka en mil utanför Sydkusten. Alla över 18 år som är folkbokförda i kommunen har rätt att delta, även utländska medborgare som uppfyller kriterierna för att rösta i kommunalvalet har rätt att rösta. Kommunala folkomröstningar har arrangerats 25 gånger sedan de i lag tilläts 1977. Statsvetaren Agne Gustafsson vid Lunds Universitet ger också nej-falangen visst hopp inför slutresultatet: "All erfarenhet säger att det är vanligare med ett nej än ett ja. Inte bara i Sverige utan också internationellt, som till exempel i Schweiz", konstaterar han när YA ringer upp. Enligt honom är det också vanligast att kommunledningen följer resultatet av en folkomröstning, särskilt om valdeltagandet varit högt. "Har det hållits kommunala folkomröstningar i en fråga så blir det som folket sagt," fastslår han. I Skurups fall skulle det i så fall innebära att kommunen i sitt remissvar på Airicoles planer avråder länsstyrelsen att tillåta vindkraftsparken. Vindkraften har väckt känslostormar bland de boende på de skånska slätterna. I trakterna mellan Trelleborg och Ystad - där många vindmöllor byggts eller planeras - har inte minst föreningen svenskt Landskapsskydd fört en högljudd debatt i motståndets tecken. Det fick inte minst vindkraftsbolaget Airicole erfara när det i januari på ett informationsmöte i Skurups folkets hus möttes av ortsbornas kompakta misstro. Samlingen var dessutom fortsättningen av ett möte som påbörjats en månad tidigare men som upplösts i kaotiska former när eftersom alla intresserade inte fått plats i den alltför lilla möteslokalen. Valrörelsen i Skurup får alltså en extra dimension när invånarna också ska ta ställning till vindkraften till havs, utöver valet till kommun, landsting och riksdag. Kommunala folkomröstningar har enligt Agne Gustafsson också en förmåga att dra upp valdeltagandet generellt. Oavsett utgången i den specifika frågan är det därför inte för tidigt att redan i dag utnämna en vinnare - demokratin.

Ola Tedin ola.tedin@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons