Annons
Nyheter

Varför så rädda för konkurrens?

Nyheter • Publicerad 23 januari 2006

I sitt svar på min artikel skriver de moderata kommunstyrelseordförande Christer Akej och Kristina Jönsson att mitt inlägg om konkurrens bland annat är vilseledande - jag vill därför kort förtydliga vad jag menar. Det som gäller är att Länsrätten i Skåne och sedan Kammarrätten i Göteborg har förordnat Simrishamn och Tomelilla kommuner att upphandla behandlingen av sopor.

Vän av ordning hoppades att detta skulle få kommunerna att faktiskt överväga att använda sig av upphandling och låta andra företag än bara kommunala Sysav få vara med och lämna anbud, så blev det inte. I stället så överklagade kommunerna till Regeringsrätten - allt för att slippa anbud från privata företag.

Annons

Jag har svårt att förstå varför kommunerna inte vågar låta sina inköpare prova att ta in anbud från olika aktörer? Det finns väl åtminstone en liten möjlighet att professionella inköpare kan åstadkomma ett bättre resultat i fri konkurrens än att låta en leverantör i 50 år sätta priset efter eget huvud? (Det rådande avtalet gäller från 1974 till 2025). Den "värsta risken" är väl att kommunerna kan få ett lägre pris. Ingen säger annat än att Sysav ska få vara med och lägga anbud på hushållsavfall i sina ägarkommuner. Vi önskar bara att de inte ska vara ensamma och att upphandlingen ska hanteras korrekt.

Kommunalråden skriver i sin artikel att det inte finns någon fungerande marknad, de lutar sig på en analys gjord av ett kommunalt bolag. Men den privata branschen har ju framfört sitt stora intresse att vara med i upphandlingen - och sedan tvingats överpröva då kommunerna vägrar upphandla. Detta om något tyder väl på att det finns underlag för en marknad. Skulle det inte finnas en marknad så visar det väl sig att inga andra anbud kommer in än från Sysav - och då har kommunerna följt lagen och gett näringslivet en "fair" chans.

Då båda debattörerna är moderata kommunstyrelseordförande vill jag avsluta detta debattinlägg genom att citera en del av partimotionen 2005/2006 från Moderaterna, avsnitt 8.5.2 om Kommunalpolitik för ökad konkurrens

"Kommunal verksamhet bör drivas i förvaltningsform och en bolagsbildning bör endast ses som ett steg på vägen till en avknoppning eller privatisering. Det finns många exempel på att kommunalt ägande snedvrider konkurrensen genom en öppen eller dold subventionering och diskriminerande offentlig upphandling.

"Samtidigt innebär kommunalt företagande ofta en ineffektiv användning av skattebetalarnas pengar. Kommuner är dåligt lämpade att driva företag, vilket ofta inneburit ett betydande slöseri med allmänna medel"

Akejs och Jönssons ömma omsorger om kommunala avfallsbolag kan sägas stå i skarp kontrast till vad deras parti driver på riksplanet.

Intressant är också vad alla deras juridiska krumbukter kostar skattebetalarna i Simrishamn och Tomelilla. Det bör vara rejäla summor och åter av vilken anledning?

Det är kanske dags för någon inom de nya moderaterna att sätta ner foten och framföra att det måste vara tillåtet att upphandla sopor och ge näringslivet en chans - även inom moderatstyrda kommuner.

Annika Helker Lundström

vd för Återvinningsindustrierna

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons