Annons
Nyheter

Värt att omvärdera

Nyheter • Publicerad 23 november 2008
Värdegrund? Partisekreterare Per Schlingmann (m). ARKIV: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX 2008
Värdegrund? Partisekreterare Per Schlingmann (m). ARKIV: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX 2008Foto: 

Socialdemokraterna och moderaterna har länge bildat en ohelig allians inom invandrings- och flyktingpolitiken. Under alla år som s styrde innebar detta att man kunde konservera lagstiftningen och göra upp om smärre förändringar utan att nämnvärt bry sig om de mer liberala tongångar som huvudsakligen har förenat övriga riksdagspartier.

Det är mot denna bakgrund man måste se m-förslaget inför partiets framtidskonvent till helgen om att nyanlända måste förbinda sig att följa svenska lagar – vilket inte är särskilt kontroversiellt – men också svenska värderingar, annars dras ekonomisk ersättning in.

Annons

Det senare blir en svår, för att inte säga omöjlig, avvägning. Men det ligger nära det tidigare s-förslaget om "etableringskontrakt". Och det stöds av partisekreterare Per Schlingmann (m).

Värderingar som inte har direkt bäring på vad som är tillåtet att göra är, minst sagt, svårkontrollerade. Och frågan är om det ens är önskvärt att idémässigt strömlinjeforma samhället även utanför den legala ramen.

Jämställdhet brukar tas som exempel på när invandrare påstås ha en annan grundhållning. Detta är ingen allmängiltig sanning. Men framför allt är det inte så att jämställdhet till 100 procent är en allmän värdering på så sätt att den delas av alla svenska medborgare i både teori och praktik. I så fall skulle inte jämställdhetsfrågan vara en så stor fråga som den trots allt är.

Ingenting säger heller att "svenska värderingar" är bättre än andra – eller ens skiljer sig nämnvärt från de universella mänskliga fri- och rättigheterna – och måste konserveras.

Just inflytandet utifrån och den ständiga omvärderingen av hur vi förhåller oss till varandra har genom historien påverkat och förbättrat toleransen i Sverige. Därigenom har den bidragit till såväl välfärd som välstånd.

Att ställa krav på den som söker sig till Sverige av det ena eller andra skälet har ingenting med detta att göra.

Självfallet måste samhället kunna tillåta sig att använda sina resurser på bästa tänkbara sätt, och styra de som har behov av hjälp på ett sätt som gynnar ett närmande till det gemensamma målet. För att integrationen ska fungera så bra som möjligt ifråga om enskildas chanser att snabbt komma in på arbetsmarknaden och snabbt lära sig svenska finns definitivt skäl att ställa krav på boplats och studienärvaro. Men att blanda in vilka värderingar den enskilde individen ska ha är överkurs. Det blir bara ett svårkontrollerat och symboliskt slag i luften, som riskerar att öka motsättningarna mellan olika grupper.

Därmed inte sagt att det inte finns anledning att aktivt sprida kunskaper om vilka värden vi bygger vår samvaro på. Men det ska göras i en öppen anda och på ett sätt som visar respekt för oliktänkande. "De mest effektiva integrationsåtgärderna är inte riktade mot invandrare utan mot alla", som Mauricio Rojas (fp) har sagt.

Tankepolis och tvång att tycka enligt svensk linje ligger långt utanför vad som bör ingå i samhällskontraktet. Sådant gör bara Sverige mer slutet och intolerant.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons