Annons
Nyheter

Vi höjer kvalitet och kompetens

Nyheter • Publicerad 11 november 2008

Genmäle till Magnus Holst, YA debatt den 5 november.

Självklart önskar majoriteten i gymnasiedirektionen höja lärarnas status och kompetens. Men tydligen har Magnus Holst och jag olika tolkningar av den diskussion som ägde rum med anledning av hans fråga om lektorstjänster.

Annons

Majoriteten har inte uttryckt något motstånd mot införande av lektorstjänster vid Sydskånska gymnasiet men anser att dessa måste sättas in i sitt sammanhang och främst vara inom områden som bidrar till den allmänna skolutvecklingen och kompetensutvecklingen vid gymnasiet. Man måste då diskutera och analysera om det är lektorstjänster inom ganska smala specifika ämnen eller med större bredd som till exempel inom pedagogik som är till störst nytta för vår skola.

Sydskånska gymnasiet har under det gångna året genomfört den största och bredaste satsningen på lärarnas kompetensutveckling (med stöd av EU-pengar) som någonsin gjorts vid skolan. Detta följs nu upp med satsning på mentorskap och samlad skoldag (en utveckling både för elever och lärare). Det finns också vid skolan i dag ett antal lärare som går forskarutbildning inom ramen för lärarlyftet och det finns disputerade lärare som deltar i vårt utvecklingsarbete.

Majoriteten är inte heller motståndare till ökade löner för lärarna, eller andra yrkesgrupper för den delen. Men det finns förvisso andra faktorer än lönen som definierar statusen på ett yrke. Tyvärr finns det en bister ekonomisk verklighet som styr vad man skulle vilja respektive kan göra.

I de budgetförhandlingar som står för dörren med gymnasieförbundets ägarkommuner (Sjöbo, Tomelilla och Ystad) äskar gymnasiet på en budgetram grundad på de uppräkningsregler, bland annat för löner, som anvisats samt beräknade övriga kostnader för att bedriva verksamheten i den förändrade verkligheten efter Skurups utträde ur förbundet.

2008 har varit ett mycket turbulent år för gymnasiet som har inneburit efterhand förändrade förutsättningar som påverkar nästa och kommande år. Alla som sitter i gymnasiedirektionen är väl medvetna om den ekonomiska situation som råder i respektive hemkommun år 2009 och 2010.

Direktionens majoritet bedömer därför att det i denna situation inte är rätt läge att, enligt Magnus Holst förslag, yrka ytterligare 5 miljoner kronor för år 2009 avsedda för löneökning utöver ingångna avtal med mera.

Den moderatledda gymnasiedirektionen bedriver sedan flera år ett kontinuerligt arbete för att höja kvaliteten och statusen på Sydskånska gymnasiet som helhet, det vill säga både för elever och lärare, ett arbete som grundar sig i, den av direktionen fastställda, Gymnasieplanens strategier.

Bo Sternerordförande (m) i direktionen för Sydskånska gymnasiet
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons