Annons
Nyheter

Vi moderater tror på mp:s Bildtsén

Nyheter • Publicerad 3 juli 2007

Klimatfrågan är vår tids största miljöutmaning och det är med glädje som jag noterar att diskussionen om klimatet och miljön är het på YA:s debattsida. Precis som Siv Bildtsén (mp) tror jag på forskarna som säger att människans beteende påverkar miljön och den globala uppvärmningen. Miljöpartiet har gjort ett bra jobb med att lyfta upp miljö- och klimatfrågan i debatten, men nu är det moderaterna som tar vid. Vår miljöpolitik vilar på marknadsekonomisk grund, internationellt samarbete och personligt ansvarstagande. Grundförutsättningar som effektivare löser de utmaningar vi har.

När moderaterna nu startar en arbetsgrupp för en offensiv miljöpolitik ser vi flera viktiga frågor att ta tag i. Arbetsgruppens uppdrag är brett och den behandlar alltifrån klimathotet och energieffektivisering till naturvård och havsmiljön. Arbetsgruppen ska inte bara se till de stora strukturerna utan också ta fram konkreta förslag som gör det lättare för människor att göra miljöbra val. Gruppen har också i uppgift att ta fram ett kommunalt miljöhandlingsprogram. En offensiv miljöpolitik får statsfinansiella konsekvenser och beräkningar på vilket utrymme i statens budget som förslagen kräver ska genomföras.

Annons

Självklart måste vi börja i oss själva när vi tänker miljövänligt. Sverige ska vara en förebild och ha en offensiv miljöpolitik. Till skillnad från bl a miljöpartiet bortser vi inte från att klimatfrågan är global och därför måste mötas med internationella lösningar. Vi har heller inte råd att låsa oss vid gamla strukturer och avtal. Det viktiga är att fler länder erkänner att klimathotet är på riktigt och binder sig vid tuffa gemensamma mål.

Människan påverkar klimatet, men vi kan också genom forskning och smarta lösningar vända den negativa utvecklingen. Grundförutsättningarna för en offensiv miljöpolitik är god samhällsekonomi och tillväxt. Behovet av framsteg inom miljötekniksektorn ger en öppning för Sverige att ta en ledande roll i utvecklingen av hållbara produkter och system. En bransch som är i särskilt stort behov av utveckling är transportsektorn. Idag kommer ungefär en tredjedel av de svenska utsläppen av koldioxid från vägtransporterna, Lösningen ligger inte i att människor slutar att köra bil. Lösningarna går tvärtom att finna i att svensk industri tar en ledande roll när det gäller miljövänlig teknik för effektivare energianvändning

Moderaterna tar miljöfrågan på allvar men förfaller inte i domedagsprofetior utan tar avstamp i möjligheterna att finna effektiva lösningar. Till skillnad från en del andra tror vi inte att vi har alla svar på miljöfrågan. Därför utvecklar vi vår miljöpolitik i en öppen process. Vi kommer att lyssna till många och inte välja bort några alternativ i förväg. Vi passar också på att genomlysa moderaternas interna miljöarbete. Nu är det moderaterna som ska driva på i miljöfrågan och då ska vi också föregå med gott exempel.

Lars Lindblad

gruppledare i riksdagen (m) och ansvarig för moderaternas miljöarbetsgrupp

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons