Annons
Nyheter

Vi utvecklar Simrsihamn

Nyheter • Publicerad 6 november 2008
Det finns ett mycket stort nyföretagande i Simrishamn, konstaterar Christer Akej, kommunalråd (m).
Det finns ett mycket stort nyföretagande i Simrishamn, konstaterar Christer Akej, kommunalråd (m).Foto: 

Svar till Mats Genberg, YA debatt 22 oktober.

En bättre infrastruktur är en prioriterad fråga som alltid finns på dagordningen och som vi regelbundet för dialog med banverk, vägverk och Region Skåne kring. Vi vill ha mer järnväg, fler vägar och bättre kollektivtrafik. Envist och målmedvetet kämpar vi för ett återskapande av Simrishamnsbanan och en utökad turtäthet med timmestrafik på nuvarande järnvägen till Ystad. Väg 11 västerut och väg 9 norrut med förbifart förbi Kivik vill vi ha utbyggda. Kollektivtrafiken måste förbättras med nya och tätare linjer så det blir lättare åka inom kommunen och till järnvägen.

Annons

Ett ökat bostadsbyggande är viktigt för kommunens utveckling. Dels måste det byggas fler tillgängliga lägenheter så att våra äldre kan bo kvar i kommunen och dels behövs det prisvärda bostäder för yngre. Byggs nya lägenheter startar en flyttkedja som innebär att andra bostäder frigörs. Många av dessa kan bli lämpliga boenden för yngre familjer.

I vår kommun finns ett mycket mångsidigt och småskaligt näringsliv. Detta är sannolikt en styrka. I vår kommun finns runt 2500 företag inom en mängd olika branscher. Det finns ett mycket stort nyföretagande i vår kommun och de senaste åren har det startats över 100 nya företag per år. Vi har också en kommun med mycket stor självförsörjningsgrad, där över 70 procent av kommunens arbetsföra har arbete inom kommunen. Vi ligger här i topp i Skåne.

Kommunens starkaste attraktion är självklart vår miljö med ett underbart varierat landskap och härliga by- och stadsmiljöer. Vårt underbara Österlen. Detta gör att kommunen årligen besöks av över två miljoner turister.

Yngre attraheras mera av storstadens puls och dess stora utbud av affärer och nöjesliv. Detta är inget vi har möjlighet att konkurrera med. Det är nog också sunt att våra ungdomar efter gymnasiet söker sig ut i världen för att studera, få livserfarenhet, uppleva andra kulturer och vidga sina vyer.

Vår målsättning måste istället vara att få våra ungdomar när man utbildat sig och kanske bildat familj att söka sig tillbaka hit för ett fint underbart småskaligt boende i härlig miljö med närhet till mycket.

Vi kan erbjuda en barnomsorg utan köer och mestadels också i den form föräldrarna önskar. I kommunen finns 10 grundskolor och en gymnasieskola. Det görs nu en stor satsning på ombyggnad av samtliga skolor så vi kan erbjuda eleverna en modern och attraktiv studiemiljö. I kommunen finns ett brett utbud av fritidssysselsättningar och ett rikt föreningsliv.

Vi jobbar mycket i kommunen med att föra dialog med våra ungdomar. Det finns flera olika forum där vi vill involvera ungdomarna i kommunens utveckling och för att höra vad ungdomen tycker är viktigt att satsa på i vår kommun.

En stor fråga i vår kommun är etableringen av ett marint centrum. Detta är tänkt som en mötesplats för olika marina verksamheter och utveckling för en bättre miljö i Östersjön. Som ett led i dessa strävanden har vi bildat KIMO Östersjön. Ett nätverk tillsammans med kommuner i de andra länderna runt Östersjön.

Genberg föreslår i sin artikel att vi skall anlita proffs. Jag är inte någon större anhängare av kostsamma konsulter, som kommer in under en kort tid och tar fram några "glassiga" förslag. Sedan försvinner konsulten och det är upp till kommunen att genomföra idéerna. Mestadels finns idéerna men det är genomförandet som är utmaningen. Jag tror det är bättre att låta våra egna anställda som känner sin kommun sköta utvecklingen. Förhoppningsvis kan detta ske i samarbete och med stöd från alla de goda och initiativrika medborgare som finns i vår kommun.

Christer Akejkommunstyrelsens ordförande (m) i Simrishamns kommun
Christer Akejkommunstyrelsens ordförande (m) i Simrishamn
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons