Annons
Nyheter

Vindens vänner och fiender

Skurup har inte bara vindkraftsskeptiker. På orten har nu också bildats en grupp vars syfte är att arbeta för vindkraftens etablerande. Sedan tidigare har vindkraftsmotståndarna i kommunen organiserat sig i föreningen Rädda Sydkusten. Skurupsborna är att gratulera.
Nyheter • Publicerad 17 juli 2002

Vindkraften har också vänner i Skurup. Arkivbild: Bass Nilsson" BORDER="0"Vindkraften har också vänner i Skurup. Arkivbild: Bass Nilsson Inför den planerade kommunala folkomröstningen om vindkraften på valdagen i höst får de sannolikt sig till livs rikligt med information och propaganda. Både om vindkraftens brister och dess förträfflighet. Söderslätt och dess omgivningar har stått i centrum av en uppflammande vindkraftsdebatt de senaste åren. På den öppna slätten syns vindsnurrorna på långt håll och många har överklagat flera planerade verk. Bland de mest uppmärksammade har företager Airicoles planer på en så kallad vindkraftspark till havs mellan Smygehamn och Abbekås varit. Företaget mötte hårt motstånd från lokalbefolkningen och ett utlyst möte i höstas fick flyttas eftersom möteslokalen man valt inte räckte till. Som YA berättade på Skurupssidan i går består den vindkraftsvänliga aktionsgruppen av flera lokalpolitiker från bland annat socialdemokraterna, miljöpartiet, kd och centern. "Vi vill att diskussionen ska handla om energipolitik och inte i så stor utsträckning om verken kommer att störa utsikten", konstaterade bland annat en av initiativtagarna, Erik Renfors. Förhoppningsvis blir han hörsammad. Opinionen mot vindkraften på Söderslätt har ofta tagit till känslosamma eller känslomässiga argument. Vid Airicoles möte med söderslättsborna kritiserades bland annat företaget för att det var utländskt och att dess representant inte var bosatt i Sverige. Vindkraften har också av dess belackare anklagats att vara förfulande och för att vara ett "främmande" inslag i landskapsbilden. Hur nu kraftverken kan vara mer främmande i ett landskap än byggnader, vägar eller kraftledningar. Det präktigaste bottennappet stod emellertid kd-ledaren Alf Svensson för. I ett utspel i januari förfasade han sig över förfulningen av horisonten vid sitt sommarställe vid Smygehuk. I partiets principprogram från i maj i år konstateras dock att vindkraften ska stödjas. Å andra sidan får vindkraftens vänner - i Skurup eller i resten av Sverige - problem med att hävda vindkraftens berättigande ur en mindre känslomässigt och mer konkret synvinkel: Den är dyr och omgiven av snedvridande subventioner. En kilowattimme vindkraftsel kostar i dag cirka 36 öre att producera. Samtidigt kan den uppbära upp till 33 öre per kilowattimme i subventioner. Kanske kan stödgruppens tillkomst bidra till att nyansera debatten. Det vore välkommet. Var tid har sina ideal och det är i längden ointressant att debattera huruvida snurrorna är fula eller vackra. Bättre då med en sakligare diskussion kring vindkraftens ekonomiska och energipolitiska villkor. Det behövs. Kärnkraftens framtid är fortfarande politiskt osäker och vattenkraften redan utbyggd.

Ola Tedin ola.tedin@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons