Annons
Nyheter

Visslingar och rop

Visselpipor, tutor och grytlock dammas som bäst av i Simrishamn. Den 3 april planerar samtliga politiska partier i staden ett gemensamt torgmöte till stöd för Simrishamns sjukhus.
Nyheter • Publicerad 18 mars 2004

Det kan behövas, för dem som vill behålla ortens sjukvård någorlunda intakt. Regeringens egen utredare kom så sent som i höstas fram till att även privata sjukvårdslösningar har sina poänger. Men i ett läge där regionens ekonomi fortfarande går med underskott och Skånes sjukvård sannolikt åter måste genomlida en omorganisation kan vad som helst hända. För i samband med presentationen av regionens sjukvårsplan Skånsk Livskraft hävdade sjukvårdsdistriktets ordförande Gertrud Ekman (s) att man inte planerade att ha den kirurgiska verksamheten kvar i Simrishamn. Partikamraten regionrådet Uno Aldegren och dennes partibroder socialminister Lars Engqvist syn på privata sjukhus är också välkänt negativ. Oron sprider sig nu i Simrishamn att sjukhuset ska bantas till en vanlig vårdcentral. För fem år sedan samlades simrishamnarna på torget i protest mot planerna att lägga ner lasarettet. Ur kampen föddes dels ett nytt lokalt parti, sjukvårdspartiet, sjvp, och dels bildades ett privat sjukvårdsbolag, Närsjukvården Österlen. Sjukvårdspartiet är kvar i fullmäktige och än så länge bedrivs det sjukhusvård uppe på lasarettsområdet. Men efter år 2005 kan det se annorlunda ut. "Det är inte utan att en viss känsla av ångest och frustration griper tag i en igen. Plötsligt känns det som hände då alls inte så långt tillbaka. Jag tror att vi sedan dess har invaggats i en falsk trygghet men nu är vi i en liknande situation och något måste vi göra!" Det säger Ulla Nilsson på nyhetsplats i dagens YA. När Simrishamnarna nu åter tänker damma av visselpiporna och manifestera till sjukhusets stöd den 3 april ställer samtliga fullmäktigepartier sig bakom. Det gör de rätt i. Manifestationerna på torget för fem år sedan visade att Simrishamnarna tog mycket allvarligt på hotet mot sitt sjukhus. Den våldsamma opinionen mot nedläggningsplanerna blev kännbar särskilt för socialdemokraterna, som i valet 1998 backade stort till förmån för sjukvårdspartiet. Det misstaget lär varken socialdemokraterna eller något annat parti i Simrishamn vilja göra om.

Ola Tedin ola.tedin@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons