Annons
Nyheter

Ystads sjukhus kan bli kvinnocentrum

Nyheter • Publicerad 6 november 2008

Alla dessa löften som uttalas i olika sammanhang, vad är de värda om man inte lever upp till dem. Vad har de för betydelse om man inte arbetar för att uppfylla löftena?

Frågorna hänger i luften när man läser Catharina Blixen-Fineckes (m) svar den 5 november på min debattartikel. Utgångspunkten i argumentationen blir märklig när man säger att mammografin inte fungerat, målen har inte nåtts, kvinnor har glömts bort med mera. Vad blir då den fantastiska slutsatsen?

Annons

Jo, då ska man koncentrera vården och ta ett helhetsgrepp. Återigen upprepas samma argument som trygghet, service och valfrihet.

Men utgångspunkten i det här resonemanget är inte kvinnorna i sydöstra Skåne, som tvärtemot vad Blixen-Finecke säger, får sämre trygghet, sämre service och minskad valfrihet. I verkligheten är det ekonomiska termer som är styrmedlet. Då är väl bättre att man erkänner det och att man på grund av det känner sig tvingad att i det här fallet dra ner på bröstcancervården i Ystad.

Jag ställer ännu en gång frågan om den borgerliga majoriteten menar allvar med att Ystads sjukhus ska vara ett kvinnocentrum? Är då denna åtgärd, att flytta bröstcancervården till Kristianstad, ett led i denna utveckling?

Jag menar tvärtom att det är början till en avveckling av denna så viktiga vård för kvinnorna i sydöstra Skåne. Valfriheten blir i detta sammanhang ett ganska misshandlat begrepp. Det är den borgerliga majoriteten i Region Skåne som bestämt hur den valfriheten ska utformas.

Socialdemokraterna genomförde en enkel enkät kring den här frågan på gågatan i Ystad. Jag kan försäkra att det inte var många som kände större valfrihet för sin vård, när man flyttar den till andra sjukhus.

Jag vill istället uppmana Catharina Blixen-Finecke att uppfylla vallöftet att utveckla Ystads sjukhus till ett kvinnocentrum.

Kent MårtenssonSocialdemokraterna i Ystad
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons