Annons
Nyheter

800 ersattes för trasiga pass

Uppemot 800 svenskar som stoppats vid incheckningen på flygplatser har under året fått ersättning för trasiga pass.
Nyheter • Publicerad 28 november 2009
Bild: Scanpix
Bild: ScanpixFoto: 

Ofta upptäcks trasiga pass upptäcks när en resenär ska checka in.

- Man ska iväg och vid incheckningen säger de nej, du får inte resa på det här passet. Då får man skaffa sig ett provisoriskt pass för 980 kronor, säger Anders Eriksson, jurist vid Rikspolisstyrelsen (RPS).

Annons

- Det vanligaste är att personen efter resan går till en polismyndighet och lämnar in sitt trasiga pass och ansöker om ett nytt. I de fall där ett nytt pass utfärdas, utan avgift och med den återstående giltighetstiden, betalas en ersättning ut för det tillfälliga passet.

- Det är vissa årgångar som har varit besvärliga. Problemen började 1998 fram till 2003 med sprickor på id-sidan som gjorde att passen var trasiga och inte godkändes. Det åtgärdades, men det finns fortfarande måndagsexemplar som har spökat, säger han.

Bedöms att personen har slarvat och själv haft sönder sitt pass blir det ingen ersättning.

Under 2009, mellan januari och den 25 september, fick 769 svenskar ersättning från RPS för pass som var i för dåligt skick för att godkännas vid resor. Även justitiekanslern har beviljat 25 personer ersättning för trasiga pass hittills i år, men då gäller det pass som utfärdats av en utlandsmyndighet. Det innebär att totalt 794 personer i år har fått ersättning – att jämföra med 689 under hela förra året. Den vanligaste ersättningen är 980 kronor, alltså kostnaden för ett provisoriskt pass.

Men det finns även fall där ersättningen har blivit högre. Exempelvis en svensk, boende i Spanien, som tvingades flyga till antingen Madrid eller Stockholm för att få ett nytt pass. Han valde det billigaste alternativet och reste till Sverige. Justitiekanslern slog fast att mannen skulle få ersättning från staten för både resan och det nya passet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons