Annons
Nyheter

Chartern dras inte in i flygkrisen

Flyget pressas hårt av lågkonjunkturen och stora bolag som SAS tvingas till stora besparingar. Men chartern har haft ett riktigt bra år.
Nyheter • Publicerad 13 november 2009
Bild: Scanpix
Bild: ScanpixFoto: 

SAS fortsatte tappa passagerare i oktober och lönsamheten pressas hårt av att affärsresenärerna sviker i spåren av lågkonjunkturen. Lufthansa lämnade nyligen en mycket pessimistisk prognos och British Airways redovisade på fredagen miljardförluster för första halvåret.

När finanskrisen slog till förra hösten drog chartern i nödbromsen. Men de flesta resor var redan bokade fram till nyår så nedgången hann inte slå igenom på helårsresultaten.

Annons

Enligt en sammanställning som resetidningen Travel News gjort ökade de fyra största charterarrangörerna sina sammanlagda vinster under det senaste bokslutsåret och bolagens resultat för i år 
pekar på riktigt hyggliga vinster.

– Vi har sedan förra hösten bromsat och gasat. Vi beslöt snabbt när finanskrisen slog till att dra ner på vårt utbud av resor med 10–15 procent, säger Peter Hellström, informatör på Fritidsresor.

Men det dröjde bara ett par månader innan det lossnade och bokningarna började ta fart.

– Vi har haft riktigt bra drag i försäljningen, säger Peter Hellström.

Skolornas novemberlov lockade som vanligt många resenärer och inför jul- och nyårshelgerna är charterresorna på vissa populära destinationer nästan slutsålda.

– De rekordlåga räntorna har förstås gynnat resebranschen, säger Peter Hellström.

– Den starkare kronan har också varit betydelsefull.

Researrangörerna är nu bättre rustade att möta lågkonjunkturen, jämfört med den förra lågkonjunkturen 2001–2003 då branschen hamnade i en djup kris.

– Nu har vi en mycket bättre balans i utbudet, säger Eivor Andersson vd på Ving.

– Trenden är att resor är någonting som många av våra resenärer inte vill dra in på.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons